Het koor repeteert onder leiding van Emile Engel. Foto: Ans ter Horst
Het koor repeteert onder leiding van Emile Engel. Foto: Ans ter Horst (Foto: )

Extra uitvoering Cammino Pellegrino op zondagmiddag

Classic WM viert 10-jarig bestaan met muzikale voetreis

Door Verona Westera

WINTERSWIJK - De muzikale voetreis van Winterswijk naar Santiago de Compostella, die het operakoor Classic WM ter gelegenheid van het 10-jarig bestaan de toeschouwers voorschotelt op 15 februari (aanvang 20 uur), wordt op 16 februari (vanaf 14.30 uur) nogmaals gemaakt. "De kaartverkoop loopt zo voorspoedig, dat we besloten hebben het stuk een tweede keer uit te voeren op de zondagmiddag", verduidelijkt Gerard Oxener, voorzitter van het Achterhoekse operakoor, met leden uit de gehele regio. De uitvoeringen vinden plaats in de Jacobskerk.

"Afgelopen woensdag gaf de penningmeester Joanne Ellenkamp definitief een klap op het plan voor de tweede voorstelling. "Inmiddels zijn de voorbereidingen in volle gang. De kaartverkoop loopt (via De Storm). We hebben allemaal de muziek ingestudeerd en de teksten geoefend. We kunnen als koor veel en dat willen we laten horen", lacht Joanne. Ook Henk van Duinen die de solo in het stuk Una furtiva lagrima uit L'Elisir d'amore van Donizetti voor zijn rekening neemt lijkt klaar voor de muzikale tocht. Desgevraagd laat hij een stukje van zijn solo horen. Zelfs zo vanaf zijn stoel aan de keukentafel weet hij de luisteraars kippenvel te bezorgen.

Henk verzorgt ook de hulpprogramma's voor de koorleden, zodat zij thuis kunnen oefenen. "We hebben een app waarmee de zangers en zangeressen op muziek hun stem kunnen zingen", legt Henk uit. Omdat er voornamelijk in Italiaans, maar ook in Duits en Latijns gezongen wordt, moeten de leden ook de uitspraak van de teksten leren. "Een van de leden spreekt Italiaans en helpt daarbij", vertelt Gerard. "Ja", lacht Joanne, "we werken hard aan onze scherpe 's' en droge 't'.

Niet alleen het muzikale deel moet perfect zijn, ook de ambiance en aankleding moet in de juiste sfeer worden gebracht. "Vrijdag zijn in de productievergadering spijkers met koppen geslagen", weet Gerard. "De kroonluchters in de kerk gaan aan. Het wordt een theatrale voorstelling, waarin ook veel te zien is en de toeschouwers meegenomen worden in de illusie van een reis. Een tocht naar Santiago de Compostella, maar ook een reis door het leven. De koorleden bewegen tijdens het concert ook door de kerk, want er komt een pleisterplaats in de zaal", verklapt hij vast.

Het koor brengt zeer diverse stukken. Op het programma onder andere: Dies Irae (Mozart), Lacrymosa (Mozart), Ave Maria (Mozart) met solo van Rachel Westerveld, Het Pelgrimskoor uit Tannhäuser van Wagner, Brünnhilde! Heilige Braut! Uit Götterdämmerung met solo van Martin Hogenkamp, Pie Jesu uit het Requiem van Fauré met solo van Henriëtte Bouwman, Laschia chio pianga van Händel met solo van Marion Westerdiep, La Vergine uit La Forza del Destino van Verdi met solo van Dorien de Haan.

Het koor en met name de solisten van Classic WM worden bijgestaan door professioneel zangeres en zangpedagoge Ellen Pieterse. Tijdens het jubileumconcert wordt Classic WM begeleid door het Van Wassenaer Consort en pianist Evert Jan de Groot. Wim Ruessink bespeelt het orgel van de kerk.

Nieuwe dirigent
Dirigent en mede-oprichter van Classic WM Emile Engel uit Lichtenvoorde heeft aangegeven in juni te willen stoppen bij Classic WM en op zoek te gaan naar een nieuwe uitdaging. "Daarmee is er een vacature ontstaan", aldus Joanne. Classic WM zoekt een ervaren dirigent(e) die de talenten van de koorleden weet aan te spreken en hen helpt zich verder te ontwikkelen. Iemand die het koor kan uitdagen en inspireren en zicht heeft op de mogelijkheden van het koor. Een dirigent die een hart heeft voor opera en licht klassieke muziek.
"Het koor heeft een actief bestuur. Het is belangrijk dat de nieuwe dirigent ook de samenwerking met het bestuur, en de artistieke- en muziek commissies aan wil gaan en daar een meerwaarde in ziet", voegt Joanne toe. Wie meer wil weten kan de vacature terugvinden op: www.classicwm.nl.
Ook kunnen belangstellenden contact opnemen met het secretariaat mevrouw T. Hebly tel: 05430-537200 of mail: t.hebly@upcmail.nl.


www.classicwm.nl

Meer berichten