Het JW Copple Collective met in het midden Bert Weevers. Foto: PR
Het JW Copple Collective met in het midden Bert Weevers. Foto: PR (Foto: )

JW Copple Collective in De Remise

WINTERSWIJK – Muziekliefhebbers komen dit weekend aan hun trekken bij Café de Remise, Stationsstraat 36 in Winterswijk. Zondagmiddag 26 januari vanaf 15.00 uur treedt het Oost-Achterhoekse JW Copple Collective op. Toegang is gratis. Saxofonist Bert Weevers neemt ons mee in de geschiedenis van de jazz, die zorgde voor de vernieuwing. 

Door Leander Grooten

Het 9-koppige collectief neemt het publiek speciaal voor dit concert mee naar de periode vlak na de Tweede Wereldoorlog. De jazzmuziek maakte een enorme vernieuwing door, waarvan de invloed tot op de dag van vandaag te horen is in onder andere hiphop, soul en funk.

Bebop
De Bredevoortse Weevers is de oprichter van het JW Copple Collective en vertelt: "Muzikanten zoeken na de oorlog naar nieuwe uitingsvormen in de jazz. Er komen nieuwe talenten, zoals Charlie Parker, Dizzy Gillespie en Thelonious Monk." De artiesten beïnvloeden elkaar en een nieuwe stroming vindt zijn weg: bebop. "De naam weerspiegelt de energie en de enorme swing van de nieuwe jazz, maar daar bleef het niet bij", aldus Weevers.

Muzikale tegenreactie
Aan de Amerikaanse westkust zijn het onder andere trompettist Chet Baker en saxofonist Stan Getz die als reactie de cool jazz 'uitvinden'. Aan de oostkust zijn saxofonisten John Coltrane en Sonny Rollins de aanjagers van meer soul in de jazz, de stijl die 'hardbop' wordt genoemd. "En Miles Davis is zo vernieuwend dat hij alle drie de stromingen speelt. Wij spelen op 26 januari in De Remise met name de bebop en hardbop." Weevers zal tijdens het optreden de geschiedenis van de muziek kort belichten.

Blazers, zang en ritme
Dankzij de vele jamsessies van de Koppelkerk in Bredevoort en het Winterswijkse Jazzewind is het collectief in de huidige bezetting bij elkaar gekomen. "Onze naam is dan ook schatplichtig aan beide locaties," vertelt Bert.

De basis wordt gevormd door de Winterswijkers Dick Snaphaan (drums), Carlo Fles (bas), Joop Hillen (keyboard) en de 25-jarige Marton Mengerink (gitaar). Naast Weevers op alt- en tenorsax, staat saxofonist Frans van Straaten (tenor/sopraan) en de Groenlose trompettist Rob Eppink. "We zijn ook blij dat de Engelse Alan Harfield onderdeel is van de band. Hij speelt bariton- en tenorsaxofoon, dwarsfluit en ook percussie." Daarnaast maakt het collectief al enkele jaren gebruik van het talent van de Winterswijkse zangeres Joanne Grooten. Bert: "Zij heeft al vele muziekstijlen gezongen, zoals soul en gospel. Jazzmuziek is een redelijk nieuwe loot aan haar stam, waar ze uitstekend mee uit de voeten kan."
Het concert begint op 26 januari om 15:00 uur en vindt plaats in het café dat gevestigd is bij het treinstation van Winterswijk. De Remise is het nieuwe thuishonk van Jazzewind, de lokale jazzvereniging. Het café biedt genoeg ruimte om zowel ontspannen een drankje aan de bar te doen, als actief te luisteren naar de muzikale hoogstandjes van het JW Copple Collectief.

Meer berichten