Leerlingen ISK en Gerrit Komrij College zijn BAZEN op het toneel. Foto: Sander Damen
Leerlingen ISK en Gerrit Komrij College zijn BAZEN op het toneel. Foto: Sander Damen

Leerlingen ISK en Gerrit Komrij College zijn BAZEN op het toneel

Algemeen

WINTERSWIJK - Op 29 januari spelen leerlingen van de Internationale Schakelklas (ISK) en het Gerrit Komrij College het toneelstuk 'BAZEN'. Dit gebeurt in het kader van het project 'Toneel zonder grenzen' van Plattelandsjongeren NL, een organisatie die zich er voor inzet de leefbaarheid voor jongeren op het platteland te verbeteren. Twee groepen van tien jongeren voeren een toneelstuk op dat zich afspeelt in een leegstaand winkelcentrum. Bij de ene groep gaat het om een vlogwedstrijd, bij de andere om een team vloggers dat inbrekers in het winkelcentrum betrapt. Een ander team jongeren maakt het decor, weer een ander team de posters en flyers. De toegang is gratis en Jannyke van Ballegooijen van Plattelandsjongeren NL hoopt op een divers publiek.

Door Sander Damen

"Ja, het zou leuk zijn als het publiek ook gevarieerd is," vertelt ze in Boogie Woogie waar de voorstelling plaats gaat vinden. "Het doel van het project is plattelandsjongeren en nieuwkomers met elkaar in contact te brengen. We hopen dan dat tussen het publiek en de jongeren verbinding gaat ontstaan. Daarom is er vooraf en na afloop ook een hapje en een drankje."
Verbinding realiseren is het belangrijkste doel van plattelandsjongeren.nl, in dit geval tussen plattelandsjongeren en leerlingen van het ISK. Voor dit project, 'Toneel zonder grenzen' ontving de landelijk opererende stichting subsidies van onder meer Stichting Werkende Jongeren, Stichting Boschuysen, Ars Donandi en Stichting Dioraphte.

Uitvoering
'BAZEN' is het eerste deelproject binnen Toneel zonder grenzen. "Al noem ik het hier liever 'Theater zonder grenzen' omdat er ook andere disclipines gebruikt worden," aldus Van Ballegooijen die eenzelfde project nog uit gaat voeren in onder meer Almelo, Boskoop en Arnhem. In die plaatsen zal de uitvoering wel anders zijn. "De deelnemers hebben zelf het idee voor de voorstelling bedacht", vertelt ze. "We stelden ze de vraag als jij de baas van de wereld zou zijn, wat zou je doen? Dat resulteerde uiteindelijk in een meer behapbaar idee van de baas zijn in een leegstaand winkelcentrum."
Twee groepen, een met alleen leerlingen van het ISK en een met leerlingen van het ISK én het Gerrit Komrij College voeren elk een toneelstuk op van een half uur. In het eerste geval draait het verhaal om twee groepen vloggers die meedoen aan een wedstrijd en die uiteindelijk samen gaan werken voor een goed resultaat. In het tweede gaat een groep vloggers het leegstaande winkelcentrum in en betrapt daar een groep inbrekers...
De stukken worden geregisseerd door professionele theatermakers. "We hebben bewust voor jonge theatermakers gekozen", zegt Van Ballegooijen. "Die hebben sneller een connectie met de spelers."

'Doel van
het project
is plattelands-
jongeren en
nieuwkomers
met elkaar in
contact
brengen'


Het resultaat is twee stukken die elk ongeveer een halfuur duren. Plaats van uitvoering is centrum voor cultuureducatie Boogie Woogie aan de Roelvinkstraat 2. De deuren gaan op 29 januari om 12.45 en 13.45 open. "De toegang is gratis en iedereen is welkom", zegt Van Ballegooijen die hoopt op een grote opkomst.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant