Het duo Gouw en Grooten achter de bar bij Den Angang. Foto: PR
Het duo Gouw en Grooten achter de bar bij Den Angang. Foto: PR (Foto: )

Pop christelijk bekeken

WINTERSWIJK - Muziek en kerk zijn al eeuwenlang verbonden. Vele internationale artiesten leerden er zingen, zoals Aretha Franklin en Whitney Houston. Daarnaast zijn de kernwaarden van het geloof, liefde, vertrouwen en trouw, inspiratiebron voor vele hits. Op 25 januari is het jaarlijks terugkerende TOP2000-event van de Protestante Gemeente Winterswijk (PGW) de plek om in een gezellige café-sfeer de verdieping in te duiken. Presentatoren Ronald Gouw en Leander Grooten nemen de bezoeker mee op muziekavontuur.

Door onze verslaggever

Het mag inmiddels de vierde editie worden van het TOP2000-event en elke keer namen Grooten en Gouw de presentatie voor hun rekening. Zij schotelen de bezoeker niet alleen hits voor, maar voegen daar quizelementen en wetenswaardigheden aan toe. "Het publiek gaat weg met muziek tussen de oren en weetjes in het hoofd," kondigt het duo aan.

TOP 2000 als springplank
Het event heeft een groei doorgemaakt in format en in bezoekersaantal. "We begonnen met een avond vol muziekverdieping. Het ontmoetende karakter, zeg maar een drankje doen en bijkletsen, had een ondergeschikte rol," begint Grooten. Dat werd de jaren daarop aangepast. De lijst van tweeduizend hits heeft een rol op de avond, maar is geen dwingend kader. "Het gaat om de muziek en hoe dat je kan aanraken. Daarin zoeken we naar de link tussen popmuziek en geloof, en die zijn er in overvloed te vinden. De TOP2000 is de aanleiding, maar we hoeven niet de avond te sluiten met Queen."

Specials en quiz
Een vast onderdeel is de TOP2000-popquiz. Ronald: "Onze derde man Bart Hietkamp maakt elke keer een goede set vragen en de finale wordt gedaan met live muziek van Johan Klein Nibbelink. Dat is een hilarisch onderdeel." Er zijn mooie muzikale prijzen te winnen. "Maar een quiz is vooral leuk om aan mee te doen," voegt de presentator toe.
De quiz wordt gespeeld met de mobiele telefoon. "De app Kahoot biedt de quiz aan. Dus neem je mobiel mee en download de app," promoot Leander.
Het duo verdiept zich jaarlijks in de muziekgeschiedenis en vertelt verhalen die beklijven. Zo passeerden Leonard Cohen, Prince en George Michael de revue en werden stromingen als blues besproken. Grooten: "Deze keer hebben we het over koormuziek in de pop en rock."

Molukse gemeenschap centraal
In 2019 vierde de Winterswijkse gemeenschap dat zij al 65 jaar een inclusieve samenleving is met Molukkers. Er zit veel muziek in de Molukse gemeenschap, zowel christelijke als popmuziek en dit was aanleiding voor de spotlight op hen.
Ronald Gouw ontfermt zich op 25 januari over de interviews met hen. "Zij hebben een goed verhaal te vertellen. Bovendien komen ze live muziek maken, dat maakt het helemaal mooi." De muziek zal zowel traditioneel Moluks als gospel zijn en wordt gespeeld door een akoestische band en een akoestisch trio.

Hapjes, muziek, ontspanning
Een zaterdagavond over muziek babbelen mag vooral ontspannend zijn. "Geen preek, maar info, muziek, zingen, lol en plezier," benadrukt Ronald. "Het wordt gezellig voor jong en oud." De drempel is laag gehouden: gratis entree, gratis drankjes, met het verzoek een vrije gift te doneren. Leander vult zijn presentatiepartner tenslotte aan: "En dat het 'van de kerk' is, zegt niks over wie er kan komen. Iedereen is welkom, hoe meer zielen, hoe meer vreugd!"

TOP2000 event, 25 januari, 20.00 uur, Ontmoetingscentrum Den Angang, Markt 46, Winterswijk.

Meer berichten