Joséphine van Diest (l) en Ashley Kuijt willen iets doen voor de inwoners van Australië maar zeker ook voor gewonde dieren. Foto: Lineke Voltman
Joséphine van Diest (l) en Ashley Kuijt willen iets doen voor de inwoners van Australië maar zeker ook voor gewonde dieren. Foto: Lineke Voltman (Foto: )

Joséphine en Ashley zamelen geld in voor hulp in Australië

'Alle kleine beetjes helpen mensen en dieren in Australië'

WINTERSWIJK - "Wij willen de mensen in Australië graag helpen met onze spontane inzamelingsactie, zodat ze weer een toekomst hebben, want als ons dat zou overkomen zouden we ook blij zijn met alle hulp," aldus de Winterswijkse meiden Ashley Kuijt (11) en Joséphine van Diest (12) over hun actie om geld in te zamelen voor mensen en dieren in Australië.

Door Lineke Voltman

Sinds enkele maanden wordt het zuiden van Australië geteisterd door enorme bosbranden waarbij inwoners zijn omgekomen en duizenden mensen hun huis kwijt zijn geraakt. Ook heel veel dieren zoals kangoeroes, schildpadden en koala's hebben de bosbranden niet overleefd of zijn gewond geraakt en opgevangen in dierenklinieken. De branden woeden vooral in de staten South Australia, New South Wales en Victoria. Ondanks de gevallen regen zijn de branden nog lang niet onder controle.

Familie in Australië
Naast alle landelijke acties, die inmiddels van start zijn gegaan, hebben Ashley en Joséphine besloten ook hun steentje bij te dragen. Joséphine heeft familie wonen in de buurt van Sydney en voelt zich daardoor erg betrokken bij de toestand in Australië. Daarnaast zijn beide meiden gek met dieren en ze vinden het verschrikkelijk dat er zoveel slachtoffers zijn.

Op 7 januari zijn ze gestart door geld op te halen in de buurten waar ze wonen en hebben ze ook bij vier locaties in het centrum (het Duifje, de Zwaan, Leugemors en Oxener) jampotjes neergezet waar mensen een donatie in kunnen doen. "We hebben een flyer gemaakt waarin we uitleggen wie we zijn en waarom we deze actie op touw hebben gezet. Vooraf hebben we natuurlijk wel eerst gevraagd of we het potje mochten achterlaten. Regelmatig gaan we ook bij de locaties vragen hoe het loopt." De jampotjes blijven nog tot het eind van de maand staan bij de genoemde zaken.
Ook online wordt via de site www.doneeractie.nl/mensen-dieren-helpen-in-australië-235/-40767 geld ingezameld. Inmiddels hebben ze al 48 donaties binnen, zowel van particulieren als bedrijven. Op dit moment is de tussenstand 610 euro. "We hopen uiteindelijk op een bedrag van 1000 euro uit te komen maar liever nog meer. Daar komen aan het eind van de actie nog de bedragen van de potjes en de buurten bij en dan kunnen we het totale bedrag bekend maken."

Oproep tot meer acties
Het initiatief van beide meiden, die in groep acht van de Wilhelminaschool zitten, heeft ertoe geleid dat ook op hun school een actie is gehouden, waarbij flessen werden ingezameld voor het statiegeld. "We roepen hierbij andere jongelui of volwassenen op om ook een actie te starten want er is veel geld nodig om de mensen in Australië te helpen maar ze kunnen zich natuurlijk ook bij ons aansluiten", vindt Joséphine.
Het totale ingezamelde bedrag zal op aanraden van de familie in Australië overgedragen worden aan het Rode Kruis aldaar. " Die mensen weten het beste waar het geld goed terecht komt."
De website www.doneeractie.nl is ook te bereiken via de facebookpagina van Nathalie Kuyt, moeder van Ashley, waar een link staat om te doneren.

Meer berichten