Bijeenkomst in de WUh over woonwensen. Foto: Gerben Beunk
Bijeenkomst in de WUh over woonwensen. Foto: Gerben Beunk

Drie aanmeldingen voor Knarrenhof

Bij twaalf aanmeldingen wordt naar locatie gezocht

Door Sander Damen

WINTERSWIJK - Op woensdag 8 januari organiseerde de seniorenraad een bijeenkomst over woonwensen van ouderen in de toekomst. Met zeventig bezoekers van tussen de de vijfendertig en vijfentachtig jaar oud werden de verwachtingen van de raad ruim overschreden. Op de avond werd informatie gegeven door de landelijke stichting De Knarrenhof die woonvormen opzet die gebaseerd zijn op 'Naoberschap', Den Pollewik, een woonvorm in Winterswijk waarbij de bewoners ook zorgtaken voor elkaar verrichten, de gemeente Winterswijk en woningcoöperatie De Woonplaats.

De seniorenraad is wat voorzitter Hans van Lith noemt 'een echte beleidsclub'. De raad vertegenwoordigt alle Winterswijkse ouderenbonden: de lokale afdelingen van PCOB en KBO, Wenters Plus en Stichting Ouderenaktief (STOA). Bestuursleden van die instanties zitten ook in het bestuur van de Seniorenraad. "Wij zijn totaal onafhankelijk en geven gevraagd en vooral ook ongevraagd advies aan gemeenten, de provincie en landelijke overheid," licht Van Lith toe. "Onderwerpen waar we advies over geven zijn onder meer (verkeers)veiligheid, wonen en gezondheid," vult bestuurslid Berend Muis aan. In Winterswijk wonen op dit moment meer dan tienduizend ouderen en dat aantal zal in de toekomst toenemen.

Woonwensen inventariseren
De bijeenkomst van 8 januari was vooral bedoeld om een beeld te krijgen van de woonwensen van Winterswijkse senioren (boven de 65 jaar) en ouderen (boven de 55 jaar). Mede om die reden werd ook een enquête gehouden die door de seniorenraad aan de  gemeente beschikbaar gesteld zal worden als input voor de nieuwe woonvisie die in juni van dit jaar klaar moet zijn. 

"We waren blij verrast met de opkomst tijdens de bijeenkomst," vertelt bestuurslid Ton Hoogenraad. "Dat was vooral fijn omdat er veel werk in de voorbereiding is gaan zitten. Zo hebben we meerdere keren overleg gehad met de wethouder en De Woonplaats."

Woonvormen
Tijdens de avond werden ook presentaties gegeven over de woonvormen De Pollewik en De Knarrenhof. Den Pollewik is een Winterswijkse woonvorm die al vijfentwintig jaar bestaat en waarbij mensen ook lichte zorgtaken voor elkaar verrichten. De Knarrenhof is een landelijke stichting die woonvormen start met maximaal vierentwintig wooneenheden waarbij ouderen maar ook jongeren samen kunnen leven en elkaar een beetje in de gaten kunnen houden.
Dergelijke woonvormen zijn volgens de heren van de seniorenraad de toekomst. "Mensen moeten steeds langer zelfstandig blijven wonen", vertelt Muis. "Daarom zijn woongroepen een goede oplossing. De overheid heeft hier veel geld beschikbaar voor gesteld. Het grote probleem is echter grond."

Knarrenhof
Dat probleem zag ook spreker Peter Prak, initiatiefnemer van De Knarrenhof, die sprak tijdens de bijeenkomst: "Vooral in het centrum is weinig grond en de grond die er is, is te duur." Voor de Knarrenhof hebben zich inmiddels drie huishoudens aangemeld. Bij ongeveer twaalf aanmeldingen kan serieus gekeken worden naar een locatie en het opzetten van een Winterswijks Knarrenhof. De seniorenraad zal dáár geen rol bij spelen, anders dan het mogelijk bij elkaar brengen van partijen.
De raad adviseert op beleidsmatig gebied. Iedereen die een initiatief voor een woonvorm wil nemen, kan dat doen. In juni zal duidelijk worden wat de visie van de gemeente op wonen en wonen voor ouderen zal zijn. Ook daar zal de seniorenraad zijn stem laten horen.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden