Geen sprake van sluiting van het overdekte zwembad

Onderzoeks-bureau gaat naar mogelijk-heden voor de toekomst kijken

Door Bernhard Harfsterkamp

WINTERSWIJK – Tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst zei burgemeester Joris Bengevoord het al. Over dertig jaar zal het overdekte zwembad er nog steeds zijn. Ook wethouder Elvira Schepers herhaalde dat daarna in het persgesprek. "Het bad zullen we voor het doelgroepzwemmen, sport en het zwemonderwijs sowieso in stand houden. Van sluiting zal geen sprake zijn." Dat wordt door enkelen beweerd. "Velen pikken dat dan op en denken dat dit waar is. Dat is het niet."

Minder recreatief bezoek
Met doelgroepzwemmen wordt het zwemmen voor speciale doelgroepen, zoals ouderen bedoeld. "Het is een maatschappelijke functie die blijft." Burgemeester en Wethouders zijn intussen nog steeds wel bezig met het toekomstbestendig maken van het zwembad Jaspers. Uitgangspunt daarbij is dat het zwembad vanaf 2022 160.000 euro minder per jaar krijgt van de gemeente.
"Maar dat bedrag is niet hard in de begroting opgenomen", zei Schepers. "Als dat niet mogelijk blijkt, kan het minder zijn. Maar het kan ook meer zijn."
Hoe hoog het bedrag wordt zal aan de uitwerking van de toekomstplannen liggen. Is het mogelijk om naast de basis die zal blijven, meer te doen om extra inkomsten te verwerven. "De bezoekers die recreatief gebruik maken van het zwembad lopen terug in aantal. Is dit nog een functie voor de toekomst? We willen dit goed laten uitzoeken."

'Alles gedaan zoals het moest'
B en W hebben besloten een bureau in te huren om de mogelijkheden voor het zwembad in de toekomst te onderzoeken. "We staan open voor alles. Ook voor de koppeling met commerciële functies, die niets met zwemmen hebben te maken."
Er wordt aan drie bureaus een offerte gevraagd. Er wordt niet automatisch gekozen voor de goedkoopste, maar voor het bureau dat het beste het onderzoek kan doen. De keuze wordt samen met zwembad Jaspers gemaakt.
Het onderzoek moet in de loop van 2020 afgerond worden, zodat er voldoende tijd over blijft om plannen verder uit te werken en vanaf 2022 in te laten gaan. Vorig jaar werd B en W verweten dat zwembad Jaspers voor het eerst in de krant over de bezuiniging had gelezen. "Er was voordat de kadernota met onze plannen werd gepresenteerd wel contact opgenomen met het zwembad", zei Schepers. "Zij waren op de hoogte. Het stoort mij dat het beeld is ontstaan dat onze medewerkers het niet goed hebben gedaan. Zij hebben alles gedaan, zoals het moest."

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden