Mishael Pietersz (links) en José Kampshof bereiden de week voor. Foto: Leander Grooten
Mishael Pietersz (links) en José Kampshof bereiden de week voor. Foto: Leander Grooten (Foto: )

Lokale kerken samen sterk in Gebedsweek

WINTERSWIJK – Wereldwijde verbinding wordt beoogd met de Week van het Gebed voor de eenheid van alle christenen. Van 19 tot en met 26 januari 2020 omarmen zes Winterswijkse kerken het internationale initiatief en kijken over hun kerkmuren heen. De Rooms-Katholieke Kerk kent veel rituelen en symboliek, terwijl bij Life Winterswijk de onderlinge relatie centraal staat. Deze verschillen staan een terugkerende samenwerking  niet in de weg..

Door Leander Grooten

Aan tafel zitten Mishael Pietersz en José Kampshof, betrokken bij de organisatie in Winterswijk. Beiden zijn groot voorstander van de 'oecumene', de term die in de kerk wordt gebruikt voor het samenwerken van kerken. "We zijn er voor elkaar, dat we verschillend zijn in kerkbeleving is eigenlijk een verrijking."

Week van Gebed
Iedere derde zondag van het nieuwe jaar staan christenen over de hele wereld stil bij wat hen bindt: het geloof in God. In 2020 koos de eilandstaat Malta het thema uit: 'Buitengewoon'. José: "Het komt uit de tekst 'Zij waren buitengewoon vriendelijk voor ons', geschreven door Paulus toen hij op Malta aankwam." Paulus lijdt schipbreuk en strandt op Malta. Als vreemdeling wordt hij hartelijk ontvangen, ook al zien hij en zijn medereizigers er anders uit. José: "Als je het schip vergelijkt met de mens en de ruwe zee met het leven, komen we genoeg stormen tegen. Je mag blij zijn om aan land te komen en te worden verwelkomd."

Splijtzwammen
Cynici kijken naar het geloof als de bron van conflict vanwege verschillende meningen hoe om te gaan met de samenleving. Mishael Pietersz, voorganger bij Life Winterswijk ziet het anders: "Ik ben er trots op dat we in dit dorp zo goed samenwerken met elkaar. Natuurlijk beleeft iedereen het geloof en de kerk op zijn eigen manier. Daardoor is er keuze voor de Winterswijkers. Verschillen mogen er zijn, samen staan we sterk."

Zondagsdienst
De Week van Gebed wordt op zondag 19 januari afgetrapt in een viering aan de Jeugdkerkstraat 12. Mishael: "Mijn gemeente is gastheer dit jaar, terwijl de kinderen hun eigen viering hebben aan de overkant, bij Christengemeente de Ontmoeting." De dienst wordt geleid door de protestantse predikant Fransien van Keulen. "Het leuke is," vervolgt Mishael, "dat wij in het gebouw zitten dat vroeger de jeugdkerk was van de Hervormde Gemeente Winterswijk, zo is de cirkel weer rond." De andere kerken hebben geen eigen viering deze zondag, om de eenheid in geloof te benadrukken. Muzikaal wordt zowel de gospelband als het kerkorgel gebruikt, dat in de kerk verankerd staat. De vrije giften die opgehaald worden zijn bestemd voor het lokale initiatief Girls@Home om jonge vrouwen weerbaarder te maken. Zo is het wereldwijde ook lokaal.

Bidden door de week
Een week van Gebed stopt niet op zondag. José: "Elke avond is er een bezinningsmoment om 19:00 uur in telkens een andere kerk." Op maandag is dat de Molukse kerk Immanuel, op dinsdag in de Heilige Jacobus, de woensdag is gereserveerd voor de Jacobskerk, donderdag de Doopsgezinde Kerk De Vermaning en tenslotte valt op vrijdag de beurt aan Christengemeente de Ontmoeting. "Het is mooi te zien dat gedurende de jaren de vaste groep mensen die aansluit, groter wordt."

Lokaal en wereldwijd
De wereldwijde verbinding tijdens deze week is een bewustwording die groots aanvoelt. "Het is prachtig om gezamenlijk op lokaal niveau het jaar te beginnen," vindt Mishael Pietersz, "als je er mee bezig bent, merk het niet zo, totdat je erbij stilstaat. Dan voel je dat we allemaal mogen bijdragen aan Gods roepstem, en dat dat in de hele wereld gevierd wordt."

De dienst op zondag 19 januari start om 10:00 uur aan de Jeugdkerkstraat 12 te Winterswijk.


www.lifewinterswijk.nl

www.weekvangebed.nl

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden