Shura Lipovski. Foto: Michel Borzykowski
Shura Lipovski. Foto: Michel Borzykowski (Foto: Michel Borzykowski)

Shura Lipovsky zingt en vertelt in de sjoel

WINTERSWIJK - Ze wordt geroemd als de diva van het Jiddische lied, haar naam wordt genoemd als het gaat om de revival van de Joodse muziek en het Joodse lied: Shura Lipovsky. Haar podium staat zondagmiddag 26 januari om 16.30 uur in de synagoge van Winterswijk.

Shura Lipovsky brengt een combinatie van het traditioneel Jiddische lied en eigen werk. De zangeres is ’s avonds ook à capella in Winterswijk te horen: bij de onthulling van Levenslicht.
Een dergelijk lichtmonument wordt in veel gemeenten in Nederland geplaatst ter herinnering aan de vervolging van Joden, Roma en Sinti. In Winterswijk wordt Levenslicht op zondagavond om 19.30 uur onthuld bij het oorlogsmonument aan het Mevrouw Kuipers-Rietbergplein.

Stenen lichten op
Vanaf maandag 27 januari tot en met 9 februari lichten de stenen dagelijks van 18 tot 22 uur op vanaf de oude Joodse begraafplaats aan de Spoorstraat. De verlichte stenen symboliseren dat de herinnering aan de slachtoffers levend moet blijven.
Shura Lipovsky brengt op zondagmiddag in de Winterswijkse synagoge een muzikale ode aan het verhaal van de Joodse Nederlanders. Zij zingt Jiddische liederen, zowel traditionele als zelfgeschreven nummers. Daarnaast vertelt zij verhalen uit de rijke Joodse cultuur, verhalen over betrokkenheid en troost.

Shura Lipovsky is geboren in Den Haag en studeerde zang aan het conservatorium in Rotterdam en dans in Parijs. Ze heeft daarna met talloze solisten en orkesten opgetreden, in Polen en de Verenigde Staten, ze stond in Carnegie Hall (New York) en het Concertgebouw (Amsterdam). Daarnaast geeft ze masterclasses voor professionele zangers, workshops over het Jiddische repertoire en werkt ze samen met spirituele leiders van verschillende religies.

Shura Lipovsky zet zich naast de muziek namelijk in voor de vrede, door muziek en dans naar regio’s en landen te brengen waar conflicten zijn. In de Winterswijkse synagoge wordt deze bijzondere zangeres begeleid door pianist Paul Prenen, Marjolijn van Roon (blokfluit) en Maaike Roelofs (cello). Zij vertolken met hun spel de sfeervolle glans van oude en nieuwe Joodse muziek.

Kaarten
Kaarten voor dit bijzondere concert zijn vooraf voor 15 euro te koop bij boekhandel Kramer, Wooldstraat 24, Winterswijk. Reserveren kan via info@synagogewinterswijk.nl en een betaling van 17,50 euro per bank. De kaart ligt dan voor aanvang van het concert klaar.


Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden