De Jacobskerk vormt het middelpunt van de samenleving. Foto: Han van de Laar
De Jacobskerk vormt het middelpunt van de samenleving. Foto: Han van de Laar

Nieuwe stichting moet behoud Jacobskerk veilig stellen

Algemeen

'Over eeuwen staat de Jacobskerk er nog'

Door Han van de Laar

WINTERSWIJK - Kerken in binnen- en buitenland hebben het heden ten dage niet gemakkelijk. Voor de veelal imposante gebouwen wordt gekampt hoge exploitatie- en onderhoudskosten en met verminderde inkomsten. Zo ook in Winterswijk. De Kerkenraad van de Protestantse Gemeente heeft een werkgroep in het leven geroepen om te kijken of de Jacobskerk ondergebracht kan worden bij de Stichting Oude Gelderse Kerken. De opdracht is inmiddels bijgesteld. Allereerst wordt er gekeken of een lokale stichting de Jacobskerk kan onderhouden en exploiteren.

De werkgroep bestaat uit zes leden, die op basis van diverse vaardigheden zijn benoemd. Voorzitter van de werkgroep is Sjaak Stans. Als voorzitter van het College van Kerkmeesters maakt Anneke Stans eveneens deel uit van de werkgroep. "Op allerlei manieren wordt getracht om kerkgebouwen voor de toekomst te behouden", geeft Sjaak aan. "Uiteraard ook met de oorspronkelijke functie. Kerken hebben in de loop der eeuwen diverse functies gehad. Ze zijn altijd wel aan veranderingen onderhevig. Naast de ontmoetingsfunctie voor gelovigen kunnen de monumentale gebouwen ook op een andere manier betekenis krijgen. Om kerkelijke gebouwen te onderhouden en te exploiteren zijn inkomsten nodig."

Rijksmonument
Anneke: "De meeste kerkgangers zijn op leeftijd en nieuwe, jonge instroom is er niet zo veel. Dus moeten we zorgen dat er andere middelen aangeboord worden om de kerk te behouden. Wij willen er mede voor zorgen dat de mooie Jacobskerk er ook in de toekomst nog staat, nog eeuwenlang. Om die reden zoeken we naar andere passende activiteiten. De op te richten lokale stichting zorgt voor het beheer, behoud en de exploitatie van het kerkgebouw, waarbij ook de kerkelijke functie behouden blijft. Aangezien de Jacobskerk een rijksmonument is, zijn er beperkingen aan het gebruik. Restauraties behoeven de goedkeuring van de overheid."

Meedenken
Sjaak: "We hebben inmiddels allerlei instanties en mensen benaderd, zoals de Vereeniging Volksfeest, de stichting Vrienden van de Jacobskerk en de Owin met de vraag om met ons mee te denken. In mei houden we een open huis. We nodigen iedereen uit om met ideeën te komen. Dan vinden er ook activiteiten plaats om gebruiksmogelijkheden te laten zien. Goede ideeën zijn altijd welkom." Een mooi voorbeeld van een nieuwe functie is de goed bezochte nieuwjaarsreceptie, georganiseerd door de gemeente Winterswijk. Na de zomer, als het advies aan de Kerkenraad is uitgebracht, kan de stichting werken aan statuten en een exploitatiemodel.

Leienactie
De leienactie ten behoeve van de reparatie van het dak, waarbij iedereen voor vijf euro een tekst op de achterkant van een lei kan laten plaatsen, is inmiddels van start gegaan. Tevens is er een extra koperen lei voor de hoogste bieder. Deze krijgt een prominente plaats op het dak. De actie loopt tot 31 januari. In het Zonnebrink Centrum staat een bus met briefjes waarop men de tekst kan noteren en vijf euro kan bijvoegen.


www.pgwinterswijk.nl

 De eerste lei afkomstig van burgemeester Bengevoord: 'Geniet nooit met Mate! Foto: Han van de Laar

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant