Nieuwjaarsbijeenkomst in een goed gevulde Jacobskerk. Foto: Bernhard Harfsterkamp
Nieuwjaarsbijeenkomst in een goed gevulde Jacobskerk. Foto: Bernhard Harfsterkamp

Behoud Streekziekenhuis Beatrix ook onderwerp nieuwjaarsbijeenkomst

Algemeen

Belangrijke thema's voor de komende jaren volop besproken

Door Bernhard Harfsterkamp

WINTERSWIJK - De nieuwjaarsbijeenkomst van de gemeente Winterswijk in een goed gevulde Jacobskerk bood een gevarieerd program, waarbij burgemeester Joris Bengevoord op trad als gastheer van een praatprogramma. Hij deed dat met verve. Hij liet er ook geen misverstand over bestaan wat in Winterswijk nog steeds alle aandacht heeft: de ontwikkelingen rondom het Streekziekenhuis Beatrix (SKB). "Handen af van het SKB" klonk ook in de kerk en was een reden voor luid applaus.

Goed naar elkaar luisteren
Voor de uitreiking van de 100% Winterswijk Trofee aan Hesselink Koffie vroeg de burgemeester of de aanwezigen zich nog herinnerden wie vorig jaar die onderscheiding had gekregen. Dat wisten de aanwezigen. Dat was het SKB, dat opgevallen was omdat de tevredenheid van de cliënten groot was, het ziekenhuis goed scoorde in landelijke onderzoeken en het financieel gezond was. Bengevoord hing een stethoscoop over zijn ambtsketen heen, die hij had gekregen van "misschien wel de beste kinderarts van Nederland, Frits Küpers, die zich enorm inzet om "zijn" kinderafdeling te behouden". De stethoscoop staat symbool voor "goed naar elkaar luisteren", wat volgens velen de Raad van Bestuur van de Santiz-ziekenhuizen, waartoe het SKB behoort, onvoldoende heeft gedaan.

Met lef en ongeduld Winterswijk besturen
Het was de derde keer dat burgemeester Bengevoord gasten had uitgenodigd met wie hij in gesprek ging over onderwerpen, die belangrijk waren en blijven voor de gemeente. De voorgaande keren was daar enige kritiek op geleverd. Er waren toch Winterswijkers, die de traditionele nieuwjaarstoespraak van de burgemeester misten. "Ik heb geluisterd naar de kritiek en gehoord dat het toch leuk zou zijn als de burgemeester iets zou vertellen over de dingen die spelen." In het kort besprak hij een aantal actuele onderwerpen, zoals het SKB, cultuurkwartier, duurzaamheid, de armoede- en inclusieaanpak en de brandweer, die een nieuwe hoogwerker kreeg, die voor de kerk bewonderd kon worden. Over zwembad Jaspers zei hij dat dit er over dertig jaar ook nog is en dat er geen plannen zijn om het te sluiten. "Winterswijk moet met lef en ongeduld bestuurd worden. Dat lef hebben we nodig om de rol van centrumgemeente in de Oost-Achterhoek te vervullen."

Leien waarop tekst kan worden geschreven
De nieuwjaarsbijeenkomst werd dit jaar niet zomaar in de Jacobskerk gehouden. Met William Slotboom van Slotboom Steenhouwers sprak de burgemeester over de restauratie van de toren, die bijna voltooid is. Slotboom overhandigde een stenen plaquette, waarop de namen van de opdrachtgevers in waren gehouwen, oftewel de namen van burgemeester, wethouders en de gemeentesecretaris. "We hadden die eerste op een houten ezel gezet", zei Slotboom, "maar die ging vanmiddag door de hoeven." Na de toren wordt ook het schip van de kerk onder verantwoording van de Protestantse Gemeente Winterswijk (PGW) gerestaureerd. Anneke Stans van de PGW vertelde dat daarvoor subsidie is, maar dat daarmee slechts de helft van de kosten wordt gedekt. Om de rest in te zamelen wordt een actie gestart. Iedere Winterswijker kan voor vijf euro een lei kopen, waarmee het kerkdak opnieuw wordt bedekt. Achterop de lei wordt dan een persoonlijke tekst geschreven. Voor de echte liefhebber is er één koperen lei, die per opbod wordt verkocht. De burgemeester kreeg de eerst lei en schreef daarop zijn wens "Geniet nooit met mate".

Gezond verstand gebruiken
Met Hans Huls sprak Joris Bengevoord over een van de grootste uitdagingen van de komende jaren: het verduurzamen van Winterswijk, waarbij minder energie wordt gebruikt en meer energie duurzaam wordt opgewekt. In het Centrum voor Duurzaamheid in het oude raadhuis zijn vele voorbeelden te zien van hoe dat kan. Huls zou het een uitdaging vinden om zonnepanelen op het dak van de kerk te leggen. "Dat is vloeken in de kerk, maar je moet het zo doen dat je het niet ziet." Huls vond dat Winterswijk voor het toekomstige duurzame energieverbruik niet zonder een windmolen kan. "Eén windmolen staat gelijk aan 50.000 zonnepanelen. Laten we ons gezond verstand gebruiken." Iedere Winterswijker adviseerde hij de halogeen lampjes te vervangen door LED-lampen. Met Christiaan Vedder, de burgemeester van de gemeente Südlohn-Oeding sprak de burgemeester over de steeds belangrijker worden grensoverschrijdende samenwerking. Samen met David Tetelepta en Else Klomps besprak Bengevoord een ander belangrijk thema voor de komende jaren, de inclusieagenda. Iedereen met of zonder handicap moet volwaardig mee kunnen doen in de samenleving. "Kijk naar wat iemand kan", zei Else Klomps, "en accepteer iedereen zoals die is." De gevarieerde nieuwjaarsbijeenkomst werd afgesloten met een optreden van Merel Geerdink.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant