Theater in een kroeg met muziektheaterproductie Moby Dick. Foto: Harry Smeets
Theater in een kroeg met muziektheaterproductie Moby Dick. Foto: Harry Smeets

Moby Dick in café de Stam

Algemeen

WINTERSWIJK - In Café de Stam in Winterswijk kunnen liefhebbers op vrijdagavond 20 december genieten van de uitvoering van de muziektheaterproductie Moby Dick. De voorstelling begint om 20.30 uur en de toegang is gratis.

Theater in een kroeg? Dat is niet erg gebruikelijk, maar regisseur Jimmy Deegens zag er echter precies het juiste decor in voor het verhaal dat hij wilde vertellen. De propvolle en benauwende kajuit van een walvisvaarder. En net zoals de scheepsbemanning in het verhaal wordt meegezogen in de strijd tegen het onvermijdelijke, zo wordt de cafébezoeker verrast door de verwikkelingen om zich heen.

In het dagelijks leven is regisseur Jimmy Deegens niet alleen docent aan het Montessori College in Arnhem maar tevens student aan de opleiding voor docent Drama in Amsterdam én oprichter van theatergroep 'Nachttheater'. Het is zijn ambitie om theater toegankelijk te maken en te houden voor iedereen.
De inspiratie voor de muziektheaterproductie 'Moby Dick' deed Jimmy op na het zien van het legendarische tv-filmdrieluik over Moby Dick met Patrick Stewart in de hoofdrol als Captain Ahab. Niet dat het script van de film letterlijk gevolgd wordt, noch het oorspronkelijke door Herman Melville geschreven verhaal. Dat kan niet in de 40 minuten die de voorstelling in Café de Stam duurt. De thematiek is wél breed gehouden. Zo gaat het over mannelijkheid (een man word je alleen maar op zee') en over de strijd tegen de natuur, God, in dit geval Moby Dick. Maar vooral over het onheil van dat alles.
De verwikkelingen worden in deze versie gevolgd door de ogen van Pip, de scheepsjongen (gespeeld door Cees Evers). Andere personages in het stuk zijn Captain Ahab (Jimmy Deegens), Eerste Stuurman Starbuck, Harpoeniers Queequeg en Fedallah, Matroos Ismaël en het rotjong Butcherboy. En natuurlijk de witte walvis Moby Dick met wie Ahab nog een appeltje te schillen heeft.
Wie niet van verrassingen en een intense ervaring houdt kan café de Stam op de avond van 20 december maar beter mijden.
Vorig jaar speelde Nachttheater ook in café de Stam, toen brachten zij twee voorstellingen van 'Reservoir Dogs' ten tonele. Vanwege de duur van dit stuk en vanwege de leeftijd van enkele acteurs, wordt er 20 december één voorstelling gespeeld.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant