Planvorming om "iets unieks" te laten zien kan verder. Foto: Bernhard Harfsterkamp
Planvorming om "iets unieks" te laten zien kan verder. Foto: Bernhard Harfsterkamp (Foto: )

B en W kan verder met bezoekerscentrum bij de Steengroeve

Nog veel werk te verzetten om bij omwonenden draagvlak te verkrijgen

Door Bernhard Harfsterkamp

WINTERSWIJK - Burgemeester en wethouder kunnen verder met de planvorming voor het bezoekerscentrum bij de Steengroeve. De gemeenteraad stemde in met de wijziging van het ruimtelijk afsprakenkader gebiedsontwikkeling Steengroeve. Daarin is een andere locatie aangegeven voor het bezoekerscentrum. Tom van Beek (Voor Winterswijk) en twee insprekers, die namens de omwonenden inspraken, vonden het voorstel niet besluitrijp. Van Beek vroeg daarom het van de agenda te halen. De andere raadsleden vonden dat niet nodig, mede omdat wethouder Wim Aalderink bij de vervolgprocedure voldoende ruimte ziet voor inspraak.

"Waarom niet eerst met ons in gesprek?"
Bij die inspraak is dan wel het huidige plan het uitgangspunt. Omwonende Ton Berendsen gaf aan dat het accepteren van het aangepaste kader het wantrouwen in de buurt alleen maar groter zal maken. Hij waarschuwde voor onnodige bezwarenprocedures. "We zijn niet tegen een kleinschalig centrum. Waarom gaat u niet eerst met ons in gesprek? Met dit kader begeeft u zich op glad ijs." Frank van Eerden, een oud-buurtbewoner die er nog regelmatig op bezoek komt, vond dat de gemeenteraad is misleid. Instemming van de partijen, die onderdeel uitmaken van het Steengroeveconvenant, zegt niets over het draagvlak. "Er is geen betrokkenheid geweest. Het plan zou niet in behandeling genomen mogen worden."

Meer aandacht aan de buurt besteden
Wethouder Wim Aalderink zei dat hij de betrokkenheid van de buurt verkeerd had geïnterpreteerd. Na de algemene commissievergadering sprak hij met de voorzitter van Ratums en Vossevelds belang. "In hun optiek zijn ze wel onderdeel van het convenant, maar hebben ze altijd aangegeven dat ze er zitten om informatie op te halen en door te geven en niet om in te stemmen. Ik had er een ander gevoel over. Ik dacht dat de buurt volledig betrokken was." Voor de wethouder betekent dit dat hij in het vervolgproces volledig en meer aandacht aan de buurt wil besteden. Sandra Prinsen (CDA) kreeg hierdoor de indruk dat de wethouder een tussenstap wilde inlassen om met de omwonenden te praten, maar dat bleek niet geval. De buurt komt aan bod bij de voorbereiding van het bestemmingsplan voor het bezoekerscentrum.

"Iets unieks in handen"
Voor het CDA was het niet inlassen van een tussenstap bijna reden om tegen het aangepaste kader te stemmen. Na een schorsing stemde de partij toch in, omdat het opzetten van een bezoekerscentrum bij de Steengroeve een goede zaak wordt gevonden. Ruth van der Meulen (Winterswijks Belang) sprak over een goede basis voor het vervolg. "We rekenen op een goede invulling van de betrokkenenparagraaf." Ook Paul Puntman (GroenLinks) had zorgen over de betrokkenen. "Als de indruk is ontstaan dat niet naar de buurt wordt geluisterd", zei Gert-Jan te Gronde, "dan zullen we dat alsnog doen. Het is nooit de bedoeling geweest mensen niet te betrekken." Wethouder Aalderink liet al doorschemeren dat er met hem te praten is over aanpassing van onderdelen van het plan, zodat bijvoorbeeld de verkeersveiligheid beter wordt. "We hebben iets unieks in handen", zei hij "en dat willen we laten zien." Bij de uitwerking wil de wethouder extra zorgvuldig zijn. Tom van Beek stemde tegen het voorstel. "Ik ben niet tegen een in de omgeving passend bezoekerscentrum, maar tegen het voorstel omdat de uitwerking van de betrokkenenparagraaf niet goed is."

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden