Winterswijkse karateka's in Japan. Foto: PR
Winterswijkse karateka's in Japan. Foto: PR

Winterswijkse karateka's naar Japan

Algemeen

Seminar aan de voet van Mount Fuji

WINTERSWIJK - Drie Shinkyokushin karateka's van Budocentrum Winterswijk maakten in november een bijzondere reis naar Tokyo. Daar vonden de wereldkampioenschappen in wat wel 'de hardste vorm van karate' genoemd wordt plaats: Shinkyokushin Karate. Deze vinden een keer in de vier jaar in Tokyo plaats. Na het bezoek aan het WK namen de drie mannen deel aan een bijzonder seminar aan de voet van Mount Fuji. Wij spraken met de Sensei, ofwel hoofdtrainer van Shinkyokushin Karate van Budocentrum Winterswijk, een van de vijf karateka's met de hoogste dangraad in Nederland én deelnemer aan de Japanreis.

Door Sander Damen

"Shinkyokushin Karate is voor mij een levensstijl, het heeft me gemaakt tot wie ik nu ben", vertelt Chiel van Vliet. "Shinkyokushin Karate gaat om respect, discipline, incasseren en doorzettingsvermogen. Dankzij Shinkyokushin karate ben ik nu docent bewegingsonderwijs aan het Bonhoeffer College in Enschede. Daarnaast geef ik weerbaarheidstrainingen gebaseerd op Shinkyokushin en kunnen leerlingen van de school bij me trainen. Ik heb daartoe een klaslokaal ingericht als budoruimte. Dat zie je verder nergens."

Vierde Dan
Chiel is op zijn zesde in Groenlo begonnen met Shinkyokushin karate. "Mijn buurman, Ton van Elten, toen nog in Groenlo, deed aan Shinkyokushin karate", vertelt hij. "Hij heeft me toen ik zes was aan de hand genomen in het Shinkyokushin karate."
Inmiddels is Chiel vijfenvijftig jaar en is hij een van de vijf Shinkyokushin karateka's in Nederland die over de vierde Dan, ofwel graad, beschikt. In Azië zijn karateka's tot en met de negende Dan. Chiel behoort daarmee tot de hoogst gegradueerde karateka's van Europa.
"In het verleden heb ik wedstrijden gevochten over de hele wereld", vertelt Chiel. "Tot in New York toe, maar dat doe ik niet meer. Ik ben me gaan richten op het lesgeven."
Shinkyokushin is een van hardste vechtsporten die er bestaan. In de A-klasse, de hoogste klasse, wordt met blote vuisten gevochten. Er mag niet naar het hoofd geslagen en vastgepakt worden. Shinkyokushin karate is de enige door NOC/NSF erkende fullcontactkaratevorm.
"De weg naar een hogere Dan duurt lang", vertelt Chiel. "Het kan tot vijf jaar duren voor je examen mag doen," licht Chiel toe. "Ik ben nu ruim twee aan het trainen voor de vijfde Dan. Het kan dus nog wel drie jaar duren voor het zover is."

Seminars
Om uitgenodigd te worden om examens te mogen doen voor (hogere) Dan graden, moeten de karateka's regelmatig hun technieken en progressie laten zien aan een examencommissie. De beste manier omdat te doen is het deelnemen aan seminars. In november nam Chiel met twee van zijn leerlingen, Leo ten Molder en Jan Willem Peters deel aan een seminar aan de voet van Mount Fuji in Japan dat volgde op het WK waar Nederland met twee vechters vertegenwoordigd was. Zelf geeft hij les aan bijna veertig leerlingen van Budocentrum Winterswijk. Er zijn zowel jeugdgroepen als een seniorengroep.

Badritueel
De reis van tien dagen was een bijzondere ervaring voor Chiel, Leo en Jan Willem. "Japan is een prachtig land", vertelt Chiel. "De mensen zijn ontzettend beleefd, maar zelfs de jongeren spreken nauwelijks Engels. Dat maakte het niet makkelijk om bijvoorbeeld de weg te vragen."
Het drietal genoot van de ontmoetingen met mede-karateka's uit de hele wereld ('het is een grote familie'), het seminar met lessen van senseis met zevende of achtste Dan, maar ook het verblijf in een andere cultuur. "Je slaapt op de grond," vertelt Chiel. "En geen enkele kamer heeft een douche of bad. Je gaat naar een badhuis en volgt daar een heel ritueel. Heel bijzonder allemaal."

Volgende stap naar (nieuwe) Dan
Voor Leo was de deelname een volgende stap naar de zwarte band. Voor Jan Willem richting zijn tweede en voor Chiel naar de vijfde Dan. Wanneer ze die stap hoger maken, is helemaal afhankelijk van de examencommissie. "Als zij vinden dat je er klaar voor bent, dan roepen ze je op voor het examen," licht Chiel toe. Zoals gezegd kan de weg naar een volgende Dan wel vijf jaar duren. Daarom heeft het drietal zich al weer aangemeld voor een volgend seminar in Polen waar de sport erg populair is.
Dankzij een medewerking verlenende werkgever en een begripvolle vrouw die zelf ook fanatiek sporter is, kan Chiel zijn levensstijl invulling blijven geven. Duidelijk is dat je er wel wat voor over moet hebben. Het levert in ieder geval wel mooie herinneringen op.
Op www.budocentrum.org/karate is meer informatie te vinden over Shinkyokushin Karate bij het Budocentrum.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant