Zwarte Cross: het ultieme Achterhoekse evenement

Ieder jaar in juli staat de gehele Achterhoek weer in het teken van het grootste evenement uit de regio: Zwarte Cross. De Zwarte Cross is een groot festival dat op een terrein wordt gehouden in het Achterhoekse Oost-Gelre. Het festival is een unieke combinatie tussen motorcross en muziek, met talloze bands en zangers.

Ontstaan van Zwarte Cross
De eerste Zwarte Cross werd in 1997 georganiseerd en duurde één dag. Het draaide toen ook enkel om motorcross, waaraan iedereen met een brommer, motor of scooter mee mocht doen. Het werd gehouden op een crossveld in het dorp Hummelo en aan de crosswedstrijd deden zo'n 150 deelnemers mee. De editie trok ongeveer 1.000 bezoekers naar Hummelo. De band Jovink en de Voederbietels sloten de Zwarte Cross af. Deze eerste editie was zeer succesvol, zodat het volgende jaar editie twee werd gehouden. Er waren toen al 350 deelnemers voor de crosswedstrijd en het evenement trok ruim 4.000 toeschouwers. Het jaar erop verplaatste het evenement zich naar de Achterhoekse gemeente Halle, waar een professioneel racecircuit voorhanden was.

Grotere bezoekersaantallen
Jaar na jaar groeiden de bezoekersaantallen en kreeg Zwarte Cross steeds meer bekendheid. Vanaf 1999 duurde het festival twee dagen, om vanaf 2002 een driedaags festival te worden. De bezoekersaantallen lagen toen inmiddels al op 35.000. In 2008 werd de kaap van 100.000 bereikt, met maar liefst 104.000 bezoekers. In 2015 kwamen er met 197.450 net geen 200.000 bezoekers, maar dit zou het volgende jaar ruim ingehaald worden. Vanaf 2016 tot en met de laatste editie in 2019 werden er ruim 220.000 bezoekers geteld. Bezoekers komen niet alleen voor het crossen. Het festival kent inmiddels tientallen podia waar veel bands en zangers optreden. Er komen tegenwoordig ook grote artiesten naar Zwarte Cross, zoals de Kaiser Chiefs, Within Temptation, Ilse de Lange en Miss Montreal.

Bereikbaarheid
De Zwarte Cross is van grote invloed op de verkeerssituatie in de Achterhoek. Gelukkig, mede door de aanwezigheid van veel weilanden is parkeren bij de Zwarte Cross geheel gratis. Diverse autoverzekeringen vergelijken kan van te voren handig zijn. Met meer dan 220.000 bezoekers parkeren er duizenden auto's, waardoor een ongelukje snel gemaakt is. Weet wat jouw autoverzekering dekt, ook bij schade of diefstal. Zwarte Cross is tevens goed bereikbaar met de trein of speciaal ingezette touringcars.

Tante Rikie
De organisatie van Zwarte Cross is in handen van de band Jovink en de Voederbietels. De moeder van bandlid André Nijman is Rikie Nijman en zij is al jaar en dag de mascotte van de Zwarte Cross, onder de naam Tante Rikie. Zij is onder de bezoekers van Zwarte Cross razend populair. Tijdens het festival wordt zij in een draagstoel het terrein overgedragen. Zij is ook benoemd tot directrice van Zwarte Cross. Inmiddels heeft Tante Rikie aangegeven dat zij na de editie van 2020 stopt als directrice.

Dit artikel wordt u aangeboden door Hoyhoy. Het is niet gemaakt onder verantwoordelijkheid van de redactie van deze uitgave.

 

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden