Het gebied wordt opnieuw ingericht. Foto: W. Stapelkamp
Het gebied wordt opnieuw ingericht. Foto: W. Stapelkamp

'Monument voor 'vergeten slachtoffers' komt er'

Algemeen

Het moet een monument van de Winterswijkse gemeenschap worden

WINTERSWIJK - "Het monument voor de 95 'vergeten slachtoffers' komt er, dat staat vast", weet Hans Tenbergen. Hij is een van de initiatiefnemers om een monument op te richten voor de Winterswijkse burgerslachtoffers die vielen in de Tweede Wereldoorlog. Meer dan tien jaar deed Tenbergen onderzoek naar de personen waarvan de namen van deze slachtoffers op het monument komen. Op 31 maart 2020, de dag dat Winterswijk 75 jaar geleden bevrijd werd, wordt het monument onthuld.

Door Verona Westera

"Er is een beeld van verzetsstrijdster 'Tante Riek', ook is er een monument voor de omgekomen Joodse Winterswijkers en de gesneuvelde geallieerden, maar niet voor de omgekomen Winterswijkse burgerslachtoffers", legt Tenbergen uit. Tenbergen, die de website Oud-Winterswijk heeft opgezet en beheert (vanaf 1 december vernieuwd online), spitte kranten en boeken door uit de oorlogstijd. "Verder is het googlen, googlen en nog eens googlen. Je vindt namen en daar zoek je dan weer op verder. Het boekje van Lelieveld dat in augustus 1945 uit kwam is gebruikt als leidraad voor het onderzoek", vertelt Tenbergen.

Het monument bestaat uit een muur van 7,5 meter, met daarin 95 stenen met de namen en leeftijden van de slachtoffers. "De muur ziet er wat oud uit. Het wordt een gebroken muur die symbool staat voor de gebroken gemeenschap. Mochten er in de toekomst nog meer namen bekend worden, wat Tenbergen niet verwacht, dan kunnen er nog stenen bij in geplaatst worden." Het monument komt bij de bestaande oorlogsmonumenten te staan op het Mevr.Kuipers-Rietbergplein. " Het plein rond de monumenten wordt opnieuw ingericht

"Het geld voor het monument zal zeker wel bij elkaar komen", verwacht Tenbergen. "Maar", zo gaat hij verder. "We vinden het ook belangrijk dat het monument van de Winterswijkse gemeenschap wordt en zo breed mogelijk wordt gedragen . Dus iedereen die een bijdrage wil en kan doen wordt hiervoor hartelijk uitgenodigd. Ook mensen van wie de naam van een familie-lid, van een vroegere buurman/vrouw of van een bekende op het monument komt, kan een bijdrage doen. "Zo wordt het ook een monument van iedereen, voor hen die voor ons gesneuveld zijn. En hoeveel een ieder wil of kan bijdragen is niet van groot belang. Ieder bedrag is van harte welkom", aldus Tenbergen. "75 jaar na dato hebben deze mensen er recht op, dat ook hun namen zichtbaar worden, zodat volgende generatie's kunnen blijven zien, wat er toen gebeurd is."
Wie een bijdrage wil doen kan een bedrag overmaken naar rekeningnummer: Stichting Monument 2020. Rek: NL 28INGB 0009407352 t.n.v. Stichting Monument 2020.

In januari start Achterhoek Nieuws met een serie waarin de verhalen te lezen zijn achter de namen op het monument.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant