De beoogde plek voor het bezoekerscentrum. Foto: Bernhard Harfsterkamp
De beoogde plek voor het bezoekerscentrum. Foto: Bernhard Harfsterkamp

Geen draagvlak voor bezoekerscentrum Steengroeve bij omwonenden

Algemeen

Nog een enorme kloof te overbruggen

Door Bernhard Harfsterkamp

WINTERSWIJK - Over een museum, waarin aandacht wordt besteed aan de geologie en het ontstaan van het landschap wordt al meer dan tien jaar gesproken. Na een periode van stilte presenteerde Dirk Willink, voorzitter van de Stichting Terra Temporalis, in 2017 een aangepast plan. Eerst zou er een bezoekerscentrum komen en pas later een museum. De gemeenteraad reageerde enthousiast op de nieuwe plannen, maar nu de uitvoering dichterbij lijkt te komen, is er verzet ontstaan bij de mensen die rondom de Steengroeve wonen.

Andere plek voor bezoekerscentrum
De gemeenteraad en de verantwoordelijk wethouder, Wim Aalderink, werden in de algemene commissievergadering van 14 november voor het eerst geconfronteerd met vier insprekers, die niet blij waren met de plannen voor een bezoekerscentrum nabij de Steengroeve. Aanleiding was de "Aanpassing Ruimtelijk Afsprakenkader Steengroeve". Dit werd in oktober 2016 in de gemeenteraad vastgesteld. Hierin worden een aantal zaken die in en bij de Steengroeve spelen geregeld, zoals de toekomstige uitbreiding van de groeve richting noorden. De aanpassing is nodig omdat er een andere plek voor het bezoekerscentrum moet komen, "omdat het voor de stichting onmogelijk is gebleken alle gewenste gronden te verwerven".

Verbaasde wethouder
De aanpassing was al goedgekeurd door de partijen, die in het verleden een convenant hebben ondertekend om ontwikkelingen bij de groeves mogelijk te maken. Bij de convenantpartijen horen ook Ratums- en Vossevelds Belang. Wethouder Aalderink was in de veronderstelling dat hiermee ook de mening van de omwonenden geuit was bij de besprekingen. Dat blijkt nu niet het geval. Inmiddels hebben Ratums en Vossevelds Belang aangegeven nooit namens alle omwonenden te hebben gesproken en ook niet te hebben ingestemd met alle plannen. De wethouder was hierover verbaasd. Max Slingeberg gaf namens de omwonenden eveneens duidelijk aan dat Ratums Belang niet namens hen heeft gesproken. Hij pleitte voor een betere dialoog, die tot een voor iedereen acceptabel plan moet leiden.

Gebouwtje met toiletvoorziening
Dat acceptabele plan zal in ieder geval niet moeten uitgaan van de huidige opzet. Die wordt door de omwonenden veel te grootschalig gevonden. In de plannen daarvoor wordt over 20.000 bezoekers en meer gesproken en dat leidt volgens Bernard Colenbrander, die ook namens de omwonenden insprak, tot gevaarlijke verkeerssituaties vooral voor bezoekers die een te drukke weg moeten oversteken. Andere omwonenden gaven na de vergadering aan nooit te hebben begrepen dat het bezoekerscentrum al zo groot zou worden. "Wij dachten dat het om een gebouwtje ging met een toiletvoorziening." Daar zouden dan groepen, die in en om de Steengroeve worden rondgeleid kunnen parkeren en ontvangen worden.

"Nog veel inspraak mogelijk"
De omwonenden wezen ook op de nadelen die het bezoekerscentrum en andere ontwikkelingen hebben op de kwaliteit van het Natura2000-gebied de Willinks Weust. Enkele van de bewoners vinden zelfs dat alle ontwikkelingen rondom het natuurgebied gestopt moeten worden. Er is in ieder geval nog een flinke kloof te overbruggen wil er draagvlak ontstaan voor enig plan. Wethouder Aalderink wees er op dat er nog voldoende gelegenheid is om mee te praten over de plannen. "De hele bestemmingsplanprocedure wordt nu pas in gang gezet. Er is dan nog veel inspraak mogelijk. De verkeersveiligheid krijgt in het bestemmingsplan een zorgvuldige invulling." Voor de omwonenden lost dat niet veel op. Onder hen is de overheersende mening dat het plan voor het bezoekerscentrum in de huidige opzet van tafel moet. De gemeenteraad besluit donderdag 28 november over het afsprakenkader. De verwachting is dat de raad ermee instemt.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant