De leerlingen controleren en repareren de fietsen. Foto: Tonnie Voortman
De leerlingen controleren en repareren de fietsen. Foto: Tonnie Voortman (Foto: )

Leerlingen keuren fietsen van medeleerlingen en repareren ze

Aandacht aan verkeersveiligheid broodnodig

WINTERSWIJK - "Bij mijn weten gebeurt dit nergens anders in Nederland", volgens Marcel Zieverink, VVN-vrijwilliger in Winterswijk. Op maandagmorgen 18 november, werden van alle tweede- en derdeklassers van het Gerrit Komrij College, de fietsen gekeurd door een achttal leerlingen, in het kader van hun maatschappelijke stage. Vervolgens konden de geconstateerde gebreken verholpen worden door leerlingen van dezelfde school, die de opleiding Mobiliteit en Transport volgen.

"Leerlingen keuren fietsen van medeleerlingen en andere leerlingen repareren; een uniek concept", stelt Zieverink. Een week eerder hadden de acht leerlingen, die fietsen keurden, een korte cursus gehad.
Susan Roerink, die verantwoordelijk is voor de maatschappelijke stage op het GKC, vertelt: "Ik had binnen no-time genoeg leerlingen voor dit item; het leek wel de kaartverkoop van de Zwarte Cross." Blijkbaar vinden leerlingen dit leuk om te doen.

Volgens Joost Warring (ook VVN-vrijwilliger) is het broodnodig om ook op middelbare scholen aandacht aan verkeersveiligheid te besteden. "Na de basisschool wordt er niets meer aan verkeersveiligheid gedaan tot ze hun brommer- of rijbewijs halen. Bovendien krijg je soms 'barrels' van fietsen onder ogen!"

Gelukkig zijn dat de uitzonderingen, want veel fietsen worden afgekeurd op slechts één van de tien te keuren onderdelen. Zo blijken er nu veel losse handvatten te zijn.
Iets dat de leerlingen Mobiliteit en Transport, onder toeziend oog van vakleerkrachten Rinus te Hofsté en Frank Vergeer, eenvoudig verhelpen met remmenreiniger-spray. "Dat verdrijft het vocht en maakt de handvatten plakkerig, waardoor ze daarna weer muurvast zitten", aldus Frank.
"Onze leerlingen zijn zeer enthousiast", zegt Rinus. Ze hebben bellen geplaatst, batterijen vervangen, sturen vastgezet en reflectie aangebracht. Ook kreeg een aantal fietsen een nieuw voor- of achterlicht. Over het project zeggen ze allebei: "Voor herhaling vatbaar!"
Overigens kregen de leerlingen, waarvan de fiets goedgekeurd was, een felbegeerde 'mono-sleutelhanger', waarmee het offline deelnemen aan het verkeer wordt gepromoot.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden