Tienke Brouwer-Boekschoten en Hans van Lith.  Foto: Clemens Bielen
Tienke Brouwer-Boekschoten en Hans van Lith. Foto: Clemens Bielen

Vereniging Het Museum viert het 90 jarig bestaan met alle Winterswijkers

Algemeen

Het museum leeft en brengt tot leven

Door onze verslaggever

WINTERSWIJK- Een beetje vreemd eigenlijk, dat onze geschiedenisboekjes vol staan met macht, geweld en onderdrukking, terwijl er zoveel leukere en boeiender verhalen te vertellen zijn. Gedurende 90 jaar heeft Vereniging Het Museum het erfgoed van Winterswijk niet alleen bewaard en onderhouden, maar ook telkens weer boeiend onder de aandacht gebracht. De negentigjarige is nog springlevend en beleeft nog groeischeuten. Ruim 900 leden telt de vereniging, waaronder maar liefst 100 vrijwilligers. Op zaterdag 23 november mag Vereniging Het Museum dan ook met enige trots het 90-jarig bestaan vieren. Een feestje, dat de vereniging wil vieren met alle Winterswijkers.

Wanneer nu precies de vereniging 90 jaar bestaat is niet helemaal duidelijk, omdat er tussen de oprichting en de daadwerkelijk notariële afhandeling nogal wat tijd zat.
Voorzitter Hans van Lith: "Op zaterdag 23 november 1929 is de eerste tentoonstelling geopend en die datum hebben we aangehouden als oprichtingsdatum. De tentoonstelling bestond uit een geologische collectie."

'Gerrit Komrij' in het water gevallen
Die collectie en de activiteiten van de vereniging zijn sinds die tijd enorm toegenomen. Zonder slag of stoot ging dat niet. Tienke Brouwer-Boekschoten, oud voorzitter en lid van de voorbereidingscommissie voor het jubileum spreekt over de roerige tijden die achter de rug zijn. "We waren eerst in Museum Freriks gevestigd; daar werd het 8 jaar geleden opgeheven en dan moet je met je spullen ergens naar toe. Dat is - met dank aan velen - allemaal gelukt, maar het had ook in het water kunnen vallen. Dat gebeurde ook letterlijk met de manuscripten van Gerrit Komrij tijdens de verhuizing. Via de glijbaan werden spullen van de bovenverdieping naar beneden getransporteerd. We hoorden ineens 'plons' in de gracht en vervolgens kreten vanuit de hemel, waar de schrijver heftig protesteerde. Althans zo leek het. Gelukkig waren het kopieën."

Het museum leeft en brengt tot leven
Een museum heeft voor sommigen nog een stoffig imago. Volledig ten onrechte, want de Vereniging zorgt er juist voor dat het stof al van de objecten is afgeblazen, zodat de geschiedenis in volle glorie tot leven komt. De locatie Museum Fabriek aan de Morsepoort geeft een kijkje op de jaren van hoogtij in de textielindustrie. In de Meddosestraat, de Wereld van Wenters, is het de bakkerij, die er voor zorgt dat ouderen met weemoed aan hun jeugd terugdenken. Maar ook de meegenomen kinderen of kleinkinderen vinden het leuk in de bakkerij.
Tienke Brouwer: "Het verhaal daarbij is belangrijk, de ovens gestookt met takkenbossen, de bakkersvrouw met het breiwerk, die de buurt goed in de gaten houdt, en natuurlijk de attributen uit die tijd."

Het museum aan huis
De tijd dat bakker, slager, melkboer en vele anderen aan huis kwamen, ligt achter ons. Dwars tegen de tijdsgeest in komt het museum naar de mensen toe met herinneringskoffers, de 'oh ja' koffers voor ouderen in ziekenhuizen en verzorgingscentra. Aan de hand van meegenomen attributen worden verhalen verteld
Tienke Brouwer: "Het slaat enorm aan bij de mensen. Iedereen is ongelofelijk geïnteresseerd in hoe het was in Winterswijk. The 'oral history group' noteert verhalen van mensen. Er is een boekje uitgegeven over Dennenoord, waar veel vraag naar is. Het krijgt een vervolg met elf interviews met mensen die tijdens de oorlog op de basisschool zaten. Het zou mooi zijn als je dat kunt integreren in het onderwijs."

Bezoekersaantallen vliegen de pan uit
Al heeft het museum het verleden als onderwerp, toch staat het midden in de huidige samenleving. Honderd vrijwilligers vormen de ruggengraat van de vereniging. Bouwkundigen, mensen die de collectie inventariseren, gastvrouwen, wevers, mensen die lezingen verzorgen, geen wonder dat het geen enkele moeite kost om thema's te bedenken. Tienke Brouwer: "Er zijn alleen al in de Meddosestraat zoveel verrassende dingen opgegraven, dat de geschiedenis herschreven moet worden. Jonge geschiedenis, maar - aan de hand van de 'Jan Goorhuis collectie' - ook oude geschiedenis." Vereniging Het Museum is als enige museum in Winterswijk geregistreerd. Het bordje aan de gevel met het landelijk keurmerk heeft beslist geen loze inhoud.
Hans van Lith: "Met de uitgave van de folder Het Museumkwartet (Vrienden van de Jacobskerk, Transit Oost, Villa Mondriaan en Vereniging Het Museum), is het aantal bezoekers explosief gestegen. Veel mensen komen met de folder in de hand het museum binnen. We zitten nu al boven het streefgetal in 2021."
Na de succesvolle tentoonstelling over Max van Dam met het bijzondere en aangrijpende verhaal van zijn leven, is het op dit moment de tentoonstelling van Piet te Lintum, die de aandacht trekt.

Op zaterdag 23 november 2019 is er van 11.00 tot 15.00 uur voor iedereen gelegenheid om een kijkje te nemen in de MuseumFabriek, bedrijvencentrum Morsepoort, Laan van Hilbelink 6-10. Hier worden alle afdelingen van het museum gepresenteerd en kan men zien wat er zoal te beleven valt in het museum. Vanaf 15.00 uur wordt het feest voortgezet voor leden en genodigden.
Meer informatie over Vereniging Het Museum is te vinden op de website.


www.vereniginghetmuseum.nl

 Vereniging Het Museum is als enige museum in Winterswijk geregistreerd. Foto: Clemens Bielen
Tienke Brouwer-Boekschoten en Hans van Lith.  Foto: Clemens Bielen

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant