Het glas-in-loodraam uit de oude school is weer te zien. Foto: Bernhard Harfsterkamp
Het glas-in-loodraam uit de oude school is weer te zien. Foto: Bernhard Harfsterkamp (Foto: )

Glas-in-loodraam terug bij de oude technische school

WINTERSWIJK -Sinds vrijdag 8 november is het gedenkraam terug in de buurt van de school. Het werd in 1932 toen de ambachtsschool aan de Prins Hendrikstraat 25 jaar bestond door oud-leerlingen geschonken. Het is nu te zien in een raamwerk in de openbare ruimte tussen de oude school en de Tricotfabriek. Het was vrijdag even in volle glorie te zien, waarna het werd ingepakt. Blijkbaar komt er nog een officiële onthulling van het bijzondere glas-in-loodraam dat nu een kunstwerk in de buitenlucht is geworden.

Door Bernhard Harfsterkamp

Bij de grote verbouwing van de ambachtsschool in 1954 kreeg het gedenkraam de plek in het trappenhuis van de vernieuwde school. Voor het gedenkraam was na de verbouwing van het voorste gedeelte van de oude school tot het Prins Hendrikhuis geen plek meer. Het werd wel behouden, maar het verkeerde in een slechte conditie.
Het is inmiddels gerestaureerd en in een frame met veiligheidsglas geplaatst. Centraal in het gedenkraam staat een vrouwenfiguur. Daaromheen zijn allerlei figuren verwerkt, zoals het wapen van Sint Lucas, de beschermheilige van het gilde van schilders. Ook zijn er gereedschappen te zien die gebruikt werden op de Ambachtsschool of voorwerpen die met de opleiding op de school hadden te maken zoals metselwerk. Het raam is ontworpen en gemaakt door het atelier Basart en Sloet uit Voorburg.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden