Porgy en Bess in 59 minuten in Doopsgezinde Kerkje. Foto: PR
Porgy en Bess in 59 minuten in Doopsgezinde Kerkje. Foto: PR (Foto: )

Porgy en Bess in 59 minuten in Doopsgezinde Kerkje

WINTERSWIJK - Op zondagmiddag 17 november vertolkt 'Duo Thee' in het Doopsgezind Kerkje Winterswijk op zeer eigen wijze, het verhaal van de opera Porgy & Bess van George Gershwin uit 1935. Het wordt een lichtvoetige voorstelling over ernstige zaken. Het concert begint om 16.30 uur en duurt ongeveer een uur. Er is geen pauze, maar na afloop kan men onder het genot van een drankje napraten met de musici. Kaarten voor dit concert kosten 14,50 euro en zijn via Theater de Storm of aan de deur van het Doopsgezind Kerkje aan de Torenstraat bij de Markt in Winterswijk te verkrijgen. Jongeren tot en met 17 jaar betalen 7,50 euro.

George Gershwin liet in zijn testament vastleggendat zijn folk opera alleen in zijn geheel uitgevoerd mag worden door donkere zangers. Ira Gershwin, Georges broer, schreef het libretto: de vrouwen roddelen, de mannen gokken en er is armoede, maar ook saamhorigheid, waardoor de gemeenschap zich staande weet te houden. De verslaafde Bess zoekt bescherming tegen haar gewelddadige vriend Crown bij de verlamde bedelaar Porgy, die Crown doodt, nadat die Bess wilde verkrachten. Veel later, na zijn gevangenisstraf, zoekt Porgy Bess in New York.

De muziek van Porgy & Bess ('Summertime', 'I got plenty of nothing') en het verhaal zijn voor velen bekend. In deze eigentijdse, korte bewerking zijn zowel de muziek, het liefdesverhaal en de helaas tijdloze thematiek van armoede, verslaving en rassendiscriminatie intact gebleven. Opvallend is dat door de eenvoudige theatrale middelen en het spel, en de kleine muzikale bezetting, binnen minimale tijd een krachtig beeld wordt geschetst: een beeld van slavernij, vrijheid en onvermogen, zonder dat de voorstelling te zwaar wordt. De highlights uit de opera worden moeiteloos gecombineerd met spirituals en rap.
Bloed, zweet en tranen zijn voor het publiek dichtbij, maar regelmatig kan er ook gelachen worden. Door de benadering van Duo Thee wordt dit verhaal op een luchtige manier actueel. Duo Thee bestaat uit de Almense Anna Maria Roos en Cornelie Wannee.
 

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden