Gerard Oxener en Joanne Ellenkamp zijn bezig met de voorbereidingen voor het concert van 15 februari. Foto: Verona Westera
Gerard Oxener en Joanne Ellenkamp zijn bezig met de voorbereidingen voor het concert van 15 februari. Foto: Verona Westera (Foto: )

Koor Classic WM viert tweede lustrum met Camino Pelligrini

Opera koor neemt luisteraars mee op muzikale voettocht

Door Verona Westera

WINTERSWIJK - Het koor Classic WM, onderdeel van het WMT (Winterswijks Muziek Theater), viert het 10 -jarig bestaan. Op 1 november 2010 werd het koor officieel opgericht. Een van de oprichters is Gerard Oxener. "Opera is echt mijn ding en het was toch wel een persoonlijke wens om een operakoor te beginnen", vertelt Gerard, nu voorzitter van Classic WM. In het kader van de viering van het tweede lustrum heeft het koor een druk programma voor 2020. Als eerste op de agenda een jubileumconcert op 15 februari in de Jacobskerk.

Het jubileumconcert heeft als titel 'Cammino Pellegrino. Tijdens het concert worden de luisteraars meegenomen op een muzikale voettocht van Winterswijk naar Santiago de Compostella. Onderweg worden diverse plaatsen aangedaan en zingt het koor passende liederen. Zo kunnen de luisteraars genieten van de muziek en nadenken over zichzelf, de mensen om hen heen en het leven. De muziekstukken zijn zorgvuldig bij elkaar gezocht door de artistieke commissie van Classic WM. Een van de koorleden spreekt Italiaans en helpt de zangers en zangeressen bij de uitspraak. Maar er worden ook andere talen gezongen. Via midi bestanden op onze website en afspeellijsten op Spotify kunnen koorleden de liederen beluisteren en de uitspraak oefenen.

Gerard: "De koorleden gaan in Middeleeuwse kleding, passend bij de muziek. De voorbereidingen zijn in volle gang. Het wordt spectaculair met die prachtige akoestiek in de kerk."

Winterswijk

is gewoon

het Volendam

van de

Achterhoek

Samen met Emile Engel en Marijke en Hans ten Kate (de eerste voorzitter van Classic WM) was Gerard de grondlegger voor het Achterhoekse Operakoor. Gerard kreeg de muziek met de paplepel ingegoten. "Mijn vader bespeelde het orgel in de kerk, maar na de dienst speelde hij ook bijvoorbeeld Slavische koormuziek. Prachtig vond ik dat", lacht Oxener. Het is met zijn muzikale achtergrond dan ook niet verwonderlijk dat Gerard zelf een goede zanger is. "Ik zong mee in de eerste Zauberflöte, dertig jaar geleden, en nu afgelopen uitvoering heb ik weer meegedaan." Ook was hij jarenlang voorzitter van het WMT. "Er zit zo veel muzikaal talent hier, niet voor niets dat er zeven muziekverenigingen zijn. Winterswijk is gewoon het Volendam van de Achterhoek", lacht Gerard,

"Classic WM is het enige operakoor in de regio. Er komen dan ook leden uit het hele gebied." De animo bleek tien jaar geleden groot, want het koor groeide gestaag. Inmiddels zijn er meer dan 60 leden. Een van de mensen die nog maar kort bij het koor zingt is Joanne Ellenkamp. Zij is tevens penningmeester. "Ik kom uit Rotterdam en wat mij opviel was dat de onderlinge sfeer zo prettig is. Ik werd zo hartelijk ontvangen bij het koor", vertelt ze. Wat houdt overigens niet in dat iedereen zo maar lid kan worden van Classic WM. Er wordt wel een bepaald niveau verwacht van nieuwe leden. "Er stromen wel mensen van het WMT in, maar ook zij moeten ook auditie doen", aldus Gerard. Belangstellenden mogen een aantal keren mee repeteren en daarna zingen ze voor. Aan de hand daarvan wordt besloten of de zanger of zangeres op het niveau van het koor mee kan doen. "Dat voorzingen is best spannend", vindt Joanne.
De koorleden oefenen tijdens de wekelijkse repetities, maar er wordt ook van ze verwacht dat zij thuis repeteren. Joanne vindt het heerlijk om te zingen. "Ik leef met kanker. Ik heb het gevoel dat zingen me daarbij helpt. Alsof ik tegen de kankercellen in zing", vertelt Joanne. "Ik vind de stukken soms best lastig om te zingen maar het is prachtig om in dit bijzondere koor mee te doen. Ik oefen natuurlijk ook thuis, maar in het koor wordt je als het ware meegenomen in de muziek, dat maakt het gemakkelijker", legt ze uit.

Het koor wordt ondersteund door zangpedagoge Ellen Pietserse. Zij is professioneel zangeres en geeft de zangers en met name de solisten goed adviezen. Evert Jan de Groot is de super getalenteerde pianist die het koor begeleidt. Tijdens het jubileumconcert wordt Classic WM begeleidt door het Van Wassenaer Consort.

Nieuwe leden zijn welkom bij Classic WM. "Zij kunnen niet meer meezingen tijdens het jubileumconcert, omdat de voorbereidingen inmiddels als zo gevorderd zijn, maar voor latere concerten zijn zangeressen en met name zangers meer dan welkom", besluit Gerard.

Kaarten voor het concert van 15 februari zijn te verkrijgen bij theater de Storm.


www.classicwm.nl

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden