Wouter Beijers en Ria Bussink bij FC Winterswijk waar op 19 november de fietslessen starten. Ria: ‘Op lage damesfietsen.’ Foto: Han van de Laar
Wouter Beijers en Ria Bussink bij FC Winterswijk waar op 19 november de fietslessen starten. Ria: ‘Op lage damesfietsen.’ Foto: Han van de Laar (Foto: )

Fietslessen op parkeerplaatssportcomplex FC Winterswijk

'Fietsen is een basisvaardigheid' 

WINTERSWIJK - "Er zijn een aantal dingen die je gewoon moet kunnen als je hier woont", geeft Ria Bussink van het sociaal team de Post aan. "Taal, zwemmen, fietsen dat zijn toch wel dingen, die je onder de knie moet hebben in Nederland. Niet iedereen heeft dat. Vandaar dat we op dinsdag 19 november starten met fietslessen op de parkeerplaats van FC Winterswijk."

Door Han van de Laar

Ria heeft dit initiatief uitgewerkt samen met Wouter Beijers. Wouter is één van de vijf buurtsportcoaches die Winterswijk rijk is. Zo is hij onder meer verantwoordelijk voor het dagprogramma op de drie grote sportaccommodaties, te weten sportcomplex 't Huitinkveld waar onder meer voetbalvereniging FC Trias de thuisbasis heeft en honkbalvereniging Hickory. Op de Hunebulten met atletiekvereniging Archeus en het sportcomplex Jaspers, waar een divers aanbod van sporten is, zoals tennis, zwemmen en voetbal. Wouter: "Er moet meer reuring komen op de sportcomplexen."

Fietslessen
Wouter: "Samen met Ria heb ik het erover gehad dat het belangrijk is dat iedereen kan fietsen om zo zelfstandig op pad te gaan. Wij, of onze samenwerkingspartners, kennen allebei wel mensen die niet (goed) kunnen fietsen. Dat zijn vaak ook allochtone vrouwen. We richten ons dan ook met name op hen. Buren, kennissen en hulpverleners verzoeken we om naar ons door te verwijzen." Ria: "De fietslessen vinden op acht achtereenvolgende keren plaats en de start is, zoals gezegd, op dinsdag 19 november. De kosten bedragen 10 euro, inclusief een kopje koffie of thee. Want daar wordt mee begonnen en er worden ook theorielessen gegeven. Er wordt verteld waar je zoal op moet letten als je gaat fietsen. De lessen worden gegeven op damesfietsen, waarbij de deelnemers met de voeten aan de grond kunnen komen. De lessen zijn alleen bedoeld voor volwassenen die het fietsen niet voldoende onder de knie hebben. We richten ons op statushouders, nieuw- en oudkomers, maar ook op mensen die om andere redenen in Winterswijk wonen, maar die het fietsen niet of onvoldoende beheersen. Fietsenmaker Leon te Kempel stelt een aantal fietsen beschikbaar en daar zijn we blij mee."

Hybride leren
Wouter is in het dagelijks leven tevens docent Sport en Bewegen aan het Graafschap College. "Maar liefst 45 eerste- en tweedejaars studenten lopen bij ons in Winterswijk stage. Ze begeleiden allerlei activiteiten, geven bijvoorbeeld les op het voetbalveld, doen mee met Beweegwijs op scholen, geven tennisles en gaan in dit geval ook assisteren bij de fietslessen. Je moet het zo zien, de studenten worden begeleid door professionals van de verengingen en door de docenten van de opleiding. We noemen dat hybride leren. Het is een vorm waarbij praktijk en theorie nauw met elkaar verweven zijn. Het is geen klassikaal onderwijs, maar erg op de personen en hun vaardigheden gericht. De school gaat naar buiten. Het is veel meer maatwerk geworden."
Wie ook overdag iets wil organiseren op één van de sportcomplexen kan contact opnemen met Wouter Beijers via w.beijers@graafschapcollege.nl. Voor aanmelding en informatie over de fietslessen kan met mailen: rbussink@winterswijk.nl.

Meer berichten