Vertegenwoordigers van de speeltuinen, de ouderenbonden, het sociaal team en Spectrum slaan gezamenlijk de handen ineen. Foto: Han van de Laar
Vertegenwoordigers van de speeltuinen, de ouderenbonden, het sociaal team en Spectrum slaan gezamenlijk de handen ineen. Foto: Han van de Laar (Foto: )

Speeltuinen gaan nog meer samenwerken

'We slaan onze handen ineen'

WINTERSWIJK - "De vier Winterswijkse speeltuinen doen gezamenlijk een oproep om op zondag 24 november naar de speeltuinen te komen", geeft Ria Bussink van het Sociaal Team de Post van de gemeente Winterswijk aan. "Tussen 15.00 en 17.00 uur staan de tuinen en hun gebouwen open om nieuwe ideeën van bewoners te ontvangen. Gewoon even gezellig een kopje koffie of thee drinken mag natuurlijk ook."

Door Han van de Laar

Er zijn vijf grotere speeltuinen in Winterswijk, te weten Kreil, de Vrees, Rozenstraat, Hakkelerkamp en Kindervreugd - De Totempaal. Kreil is al enige tijd geleden een stichting geworden. De vier overige speeltuinen slaan nu de handen ineen en gaan over tot de oprichting van een gezamenlijke stichting met één bestuur. In dat proces worden ze begeleid door Maaike Jeronimus van Spectrum, dat is een adviesorganisatie in de provincie Gelderland.
Maaike: "Overal hebben de traditionele speeltuinen het moeilijk. Subsidies zijn er nog maar mondjes maat. In Winterswijk bedraagt dat bijvoorbeeld zo'n 14.000 euro, verdeeld over vijf tuinen. De speeltoestellen zijn enorm in prijs gestegen, mede door alle veiligheidsvoorschriften. Ook de periodieke keuringen en het onderhoud hakken er behoorlijk in, ondanks dat de meeste werkzaamheden al door vrijwilligers worden uitgevoerd. Inkomsten van het ophalen van oud papier zijn door de komst van de blauwe containers weggevallen. We moeten wel iets doen dus."

Enthousiast
Toch zijn de speeltuinen niet somber gestemd. Ze willen van speeltuinen naar buurt- of wijktuinen. Die dienen het bruisende middelpunt te worden van allerlei activiteiten voor jong en oud. Een echt ontmoetingspunt dus. Mogelijkheden genoeg: denk aan kaarten voor ouderen, beweegactiviteiten zowel binnen als buiten, bijvoorbeeld samen wandelen of sporten, knutselen op de woensdagmiddag, breien en handwerken en spelletjesdagen. Zo zou er -als er ruimte en animo is- een gezamenlijke groentetuin aangelegd kunnen worden. Er kunnen bijvoorbeeld snijbloemen worden gekweekt die dan uitgedeeld worden aan bewoners die alleen zijn. Deze en dergelijke suggesties zijn zeker welkom op 24 november. Verder ook graag aanmeldingen van nieuwe vrijwilligers om te helpen.

Ideeën ophalen
Nico Bouwhuis, voorzitter van speeltuin Hakkelerkamp: "Vorig jaar hebben we al eens ideeën opgehaald in onze wijk. Dat was een succes. We hebben er nieuwe vrijwilligers en oppassers door gekregen. Daarom doen we het 24 november weer, maar nu samen. Als belangstellenden zelf mee gaan doen aan de uitvoering is dat natuurlijk helemaal mooi." Anton Reuvekamp is bij het overleg aangeschoven namens de ouderenbonden. "Wij stimuleren dat graag en geven met plezier de programma's van de speeltuinen door aan onze achterban, zo'n 10.000 ouderen in Winterswijk. Een aantal daarvan wil vast graag overdag een kaartje leggen met anderen of aan overige activiteiten meedoen."
Ria: "Ondertussen wordt er druk gewerkt aan de overgang naar één stichting, deze komt in plaats van de huidige verenigingen, zodat er minder bestuursleden nodig zijn. Voor de uitvoering blijft iedere tuin dan zelf verantwoordelijk. We hebben er alle vertrouwen in dat dit wat gaat opleveren. Met elkaar hebben we het idee dat de bewoners best willen."

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden