Wijzigingen dienstregeling openbaar vervoer: nachttrein naar Winterswijk

Algemeen

Snellere verbinding Apeldoorn/Winterswijk

WINTERSWIJK - Jaarlijks wordt de dienstregeling van het openbaar vervoer in Nederland op de tweede zondag van december aangepast. Zo sluit het openbaar vervoer goed op elkaar aan en rijdt het zo efficiënt mogelijk. Provincie Gelderland is verantwoordelijk voor het regionaal vervoer in Gelderland en beoordeelt de jaarlijkse vervoerplannen. De plannen van de drie regionale vervoerders: Hermes, Arriva en Keolis zijn goedgekeurd. Een van de wijzigingen is een snellere verbinding Apeldoorn/Winterswijk en een nachttrein naar Winterswijk.

Het vervoerplan van Arriva voor 2020 legt de focus op (snelle) verbindingen richting Randstad, Arnhem, Enschede, Nijmegen en Brabant, het verbeteren van de overstapkwaliteit en bieden van een betrouwbare dienstregeling. Voor treinreizigers tussen Achterhoek en Randstad/Nijmegen worden de overstaptijden op Arnhem Centraal beter. In het weekend van 12 tot 21 uur rijdt er ieder half uur een trein in de hele Achterhoek . De sneltrein Apeldoorn - Winterswijk levert in de avonduren vanuit de Randstad via Apeldoorn naar Zutphen een kwartier tijdwinst op en voor de richting Achterhoek een half uur tijdwinst. Het experiment met een nachttrein tussen de stations van Arnhem en Doetinchem in de nacht van zaterdag op zondag krijgt een vaste plek in de dienstregeling. De trein vertrekt om 04.30 uur vanaf het station in Arnhem en rijdt door tot Winterswijk. Daarmee gaat een grote wens van het uitgaanspubliek in de Achterhoek in vervulling.

De voorgestelde wijzigingen zijn door vervoerders Keolis, Arriva en Hermes voor advies voorgelegd aan het ROCOV - de reizigersorganisatie-, gemeenten en de chauffeursvertegenwoordiging van de vervoerders. Gedeputeerde Staten hebben de wijzigingen getoetst aan de voor de Gelderse concessies geldende bestekken, bestaand beleid en beschikbare budget. Provinciale Staten worden geïnformeerd over de wijzigingen.
De veranderingen in de dienstregeling zijn in lijn met de OV-visie van de provincie. Bus-en treinlijnen waar veel mensen gebruik van maken worden versterkt door de verbinding sneller te maken of vaker de bus te laten rijden. Lijnen die parallel rijden met andere bus- of treinlijnen of waar weinig vraag naar is worden aangepast. Hierbij wordt gekeken of andere vormen van mobiliteit, die meer aansluiten bij de wensen van de reiziger. Provincie Overijssel, Gelderland en Flevoland werken samen aan goed, betaalbaar en duurzaam openbaar vervoer.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant