SKB legt uit over het prikkelbare darm syndroom

Algemeen

WINTERSWIJK - Streekziekenhuis Koningin Beatrix (SKB) in Winterswijk houdt op 21 november een informatieavond over het prikkelbare darm syndroom onder de naam 'SKB legt uit'. De avond vindt plaats in het auditorium, van 19.30 tot 21.30 uur. De zaal is open vanaf 19.00 uur en de entree is gratis. Geïnteresseerden kunnen zich tot uiterlijk maandag 18 november aanmelden via het aanmeldformulier op www.skbwinterswijk.nl/agenda. Telefonisch aanmelden kan via 0543-544415 (vrijwilligers Gastenservice).

Het programma
De avond start met een korte introductie door de Prikkelbare Darm Syndroom Belangenvereniging (PDSB). Daarna vertelt Maag-, Darm-, Leverarts Sjoukje Nauta wat het prikkelbare darm syndroom inhoudt en wat eraan te doen is, bijvoorbeeld met behulp van medicijnen. Vervolgens gaat een diëtiste in op het effect van gezonde voeding bij een prikkelbare darm en geeft zij voedingsadviezen. Ook het FODMAP-dieet komt aan bod. Tot slot vertelt hypnotherapeute Elja van den Berg over het inzetten van hypnotherapie bij het prikkelbare darm syndroom. Na de presentaties is er voldoende gelegenheid om vragen te stellen. De Prikkelbare Darm Syndroom Belangenvereniging (PDSB) is aanwezig met een informatiestand.

Er staat koffie en thee klaar. Tijdens de pauze wordt gezorgd voor een hapje en drankje. De avond en het parkeren zijn gratis.

Het prikkelbare darm dyndroom
Voor sommige darmklachten die langdurig aanhouden of steeds terugkomen, is geen lichamelijke oorzaak te vinden. Men spreekt dan van het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS). Het wordt ook wel spastische dikke darm of spastisch colon genoemd. PDS komt in Nederland bij 10-15% van de bevolking voor en is daarmee de meest voorkomende chronische darmstoornis. 75% van de patiënten is van het vrouwelijk geslacht, 25% man. Na het 55ste levensjaar is deze verhouding 50/50%. PDS kan veel of weinig klachten geven, maar is niet levensbedreigend.


www.pdsb.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant