Erfgoed Klusbrigade vindt onderdak bij Venemansmolen. Foto: Bernhard Harfsterkamp
Erfgoed Klusbrigade vindt onderdak bij Venemansmolen. Foto: Bernhard Harfsterkamp

Erfgoed Klusbrigade krijgt eigen plek bij de Venemansmolen

Algemeen

Vrijwilligers helpen ook mee aan bouw Monument 2020

Door Bernhard Harfsterkamp

WINTERSWIJK - De Erfgoed Klusbrigade is ongeveer een jaar geleden opgericht om cultuurhistorisch waardevolle kleine objecten op te knappen. Kippenhokken, waterputten, aardappelschuren, hooibergen, bakovens en wevershuisjes zijn voorbeelden van bouwwerken, waar de vrijwilligers van de Klusbrigade zich voor willen inzetten. Daarvoor worden ook voorbereidende werkzaamheden binnen uitgevoerd. In de Adviescommissie Cultuurhistorie van donderdag 24 oktober vertelde Hennie Renskers van de Erfgoed Klusbrigade, dat voor dit werk een ruimte bij de Venemansmolen zal worden gecreëerd.

Nieuwe kaploods bij de molen
René te Selle, bestuurslid van de Venemansmolen, vertelde dat er een soort kaploods bij de molen zal worden gebouwd. Een bouwaanvraag zal hiervoor binnenkort worden ingediend. Ook zal het bestemmingsplan er voor moeten worden aangepast. "Het ontwerp is in lijn met wat al met de adviescommissie is besproken", zei Te Selle. Roger Crools, die namens het Gelders Genootschap in de commissie zit, noemde het "een mooie aanvulling van het erf". De Erfgoed Klusbrigade heeft nu een ruimte in een oud bedrijfspand. "We zochten een eigen plek om met de groep vrijwilligers te kunnen te werken", zei Renskers. "Niet alleen een dak boven het hoofd, zodat je droog zit, maar ook met verwarming, toilet en water." Hij verwacht met zo'n goede eigen ruimte ook meer aanloop te krijgen. De Klusbrigade kan dan tevens kleine werkzaamheden in en bij de Venemansmolen uitvoeren.

Monument 2020
In de commissie werd eveneens bekend gemaakt dat de Erfgoed Klusbrigade zal helpen bij het bouwen van het Monument 2020. Dit wordt gebouwd naast het monumenten voor de Joodse oorlogsslachtoffers tegenover het oude raadhuis. Het is bedoeld om 95 niet Joodse Winterswijkers te herdenken, die door de terreur van de Duitse bezetters zijn gesneuveld. "Daar zitten grote verzetshelden tussen, maar ook "gewone" slachtoffers. Ik heb er veel contact over gehad met de nazaten. Die vinden het heel bijzonder dat ze op het monument komen. Veel familieleden vonden het treurig dat hun familie nooit werd genoemd." Hans Tenbergen lichtte het plan toe aan de commissieleden. Hij is blij dat de eerste aanvraag om het monument te realiseren meteen resultaat heeft gehad. De bouwvergunning is door de gemeente zelfs al verleend. Het monument wordt op 31 maart 2020, de dag waarop Winterswijk 75 jaar geleden werd bevrijd, onthuld. "Dan staan bij een herdenking alle in de Tweede Wereldoorlog omgekomen Winterswijkers bij elkaar."

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant