Peter Kerris sloopt een binnenmuur. Hij heeft er duidelijk plezier in. Foto: Clemens Bielen
Peter Kerris sloopt een binnenmuur. Hij heeft er duidelijk plezier in. Foto: Clemens Bielen

Groen licht voor woon- en ontmoetingscentrum het Gasthuus

Algemeen

WINTERSWIJK- Zes jaar hebben de ouderenbonden moeten wachten op hun 'Naoberhuus', een ontmoetingscentrum voor senioren, bedoeld tegen vereenzaming. De aanhouder wint: dankzij een financiële injectie in de vorm van een lening door een provinciaal fonds zal dan eindelijk medio 2020 het 'Woon- en ontmoetingscentrum Het Gasthuus' zijn gerealiseerd bestaande uit 18 appartementen voor senioren met kleine hulpvraag, en een ontmoetingsruimte voor ouderen.

Door onze verslaggever

Het leegstaande kantorencomplex op de hoek van de Misterade en de Gasthuisstraat was al jaren een doorn in het oog. Toen in november 2017 de ruimte door stichting Naoberhuizen werd gekocht van de 'Woonplaats', leek de vaart er goed in te komen. In januari 2018 volgde de bouwvergunning, maar de klad kwam erin, doordat de financiering niet rond te krijgen was.

Woningvoorraad en woningbehoefte niet in overeenstemming
Peter Kerris, gedeputeerde van Gelderland voor wonen en werken: "In Gelderland kijken we voortdurend hoe we leegstand kunnen voorkómen of tegengaan door de gebouwen andere functies te geven. De provincie Gelderland heeft 18,5 miljoen euro ingezet voor projecten van de 'Ontwikkelings- en Herstructureringsmaatschappij Gelderland' (OHG) om bouwprojecten, die door de particuliere markt niet worden opgepakt, gerealiseerd te krijgen. Het is vooral mooi als dat naar woningbouw gaat. De bestaande type woningen sluiten niet aan op de behoefte aan betaalbare woningen voor ouderen."
Het is het eerste project, dat door de OHG wordt opgepakt en het betreft een lening van 1,5 miljoen aan de stichting Naoberhuizen. De gedeputeerde, voorzien van helm en hesje zette zich onvervaard op de zetel van een shovel om nu eens niet opbouwend, maar slopend te werk te gaan. Hij gaf een laatste zetje aan een binnenmuurtje en maakte daarmee een einde aan een slopende voorbereiding.

Optimisme
Bas Burgers en Meino Jansen van de stichting Naoberhuizen verwachten dat de eerste bewoners op 1 april 2020 verwelkomd kunnen worden. Kleinschalig wonen en hulp bieden aan mensen met een kleine hulpvraag, volgens Jansen: "Dat kan gaan om begeleiden naar de dokter of eens kijken hoe het met de financiën gaat. Ambulante hulp met 24-uurs toezicht, een unieke combinatie voor zover ik weet; de meeste vragen komen na 17.00 uur en in het weekend, dan is de zorg niet aan het werk."

Vastbijters
André Reuvekamp, voorzitter van de stichting ontmoetingscentrum senioren Winterswijk, ziet in Burger en Jansen vastbijters en 'dat gaf meteen een click'. De bouwtekening van het ontmoetingscentrum ligt klaar: een keuken en bar, een podium met beamer, een biljart en onvermijdelijk een ruimte voor scootmobielen. De mensen kunnen tegen een betaalbare prijs eten. Het ontmoetingscentrum is niet alleen voor de nieuwe bewoners, maar ook voor mensen van buitenaf. Helemaal gerust op de financiering van de inrichting is hij nog niet: "Ik houd me eerst maar vast aan een ambtelijke toezegging, dat de helft van de benodigde investering (150.000 euro) voor rekening komt van de gemeente."
Reuvekamp beëindigde zijn toespraak met een oproep aan diegenen die leven in een 'systeemwereld': "Verlaat de systeemwereld en kom in de leefwereld van de ouderen, pas dan kunnen we samen de problemen rond vereenzaming oplossen."

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant