Van links naar rechts: Janneke Muis, Martje Haan en Fokko Helde. Foto: PR
Van links naar rechts: Janneke Muis, Martje Haan en Fokko Helde. Foto: PR

Kerkdienst in Gronings dialect

Algemeen

Thema: 'Geleuf mout doan worden'

WINTERSWIJK - In het doopsgezinde kerkje De Vermaning aan de Torenstraat in Winterswijk wordt op zondag 3 november vanaf 15.30 uur een viering gehouden in Gronings dialect. Een kleine werkgroep, bestaande uit Fokko Helder, Janneke Muis en Martje Haan, die allen hun roots in Groningen hebben liggen, organiseert deze viering. Het is voor de vierde keer dat de viering in het Gronings dialect gehouden wordt.

In de provincie Groningen worden regelmatig vieringen in het Gronings dialect gehouden en in Amsterdam wordt in de Oude Lutherse Kerk ieder najaar een dienst in het Gronings georganiseerd. Mensen uit alle hoeken van het land komen naar Amsterdam om deze viering bij te wonen. De taal van vroeger, van de streek waar je opgroeide, roept allerlei gevoelens op. Mensen voelen zich daardoor nog meer met elkaar verbonden.

De werkgroep Winterswijk organiseert naar Amsterdams voorbeeld ook in Winterswijk jaarlijks een Grunneger dainst. Ze hoopt dat ook dit jaar weer veel mensen aanwezig zullen zijn. Ds. Fokko Helder laat zich in deze dienst leiden door een onbekend Bijbelboek, namelijk Tobit. De dienst is oecumenisch van aard, iedereen, Groninger of niet, wel of niet kerkelijk betrokken, is van harte welkom.

De dienst wordt geleid door ds. Fokko Helder. Het orgel wordt bespeeld door Klaas Jan Tigelaar. Na afloop zingen aanwezigen het Gronings volkslied en is er gelegenheid om elkaar te ontmoeten onder het genot van koffie met echte 'Grunneger Kouke'.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant