Groen licht voor ouderencentrum aan Gasthuisstraat

Algemeen

WINTERSWIJK - Het woon- en ontmoetingscentrum 't Gasthuus in Winterswijk kan medio 2020 de deuren openen. Met steun van het nieuwe Ontwikkelings- en Herstructureringsmaatschappij (OHG) van provincie Gelderland en OostNL is de financiering voor de verbouwing rond gemaakt. Gedeputeerde Peter Kerris geeft woensdag 23 oktober het startsein voor de verbouwing van 't Gasthuus.

Nieuwe woningen
Het voormalige kantorencomplex aan de Gasthuisstraat staat al jaren leeg. Woningcorporatie De Woonplaats en Stichting Naoberhuizen hebben in 2017 een koopovereenkomst getekend voor de herbestemming van het pand. Hier worden achttien nieuwe appartementen voor senioren gebouwd en een ontmoetingsruimte voor ouderen. De verbouwing heeft vertraging opgelopen omdat de financiering nog niet rond was. Het project was te kleinschalig om in aanmerking te komen voor private financiering. Met een lening van het Ontwikkelings- en Herstructuringsfonds kan de verbouwing nu van start.

Leegstand te lijf
De verbouwing van 't Gasthuus is de eerste lening die wordt verstrekt door het Ontwikkelings- en Herstructureringsmaatschappij Gelderland (OHG). Het fonds is opgericht om leegstaande gebouwen en verouderde werklocaties een nieuwe toekomst te geven. Niet alleen door leningen te verstrekken, maar ook door mee te helpen bij de planvorming. OHG wordt uitgevoerd door OostNL in opdracht van provincie Gelderland.

Betaalbaar wonen
Provincie Gelderland zet 18,5 miljoen euro in voor projecten van de Ontwikkelings- en Herstructureringsmaatschappij. Hiermee worden (ver)bouwprojecten mogelijk gemaakt die geen volledige financiering kunnen krijgen in de particuliere sector. Gedeputeerde Peter Kerris: ''t Gasthuus laat zien waar het OHG fonds voor bedoeld is. Met het nieuwe fonds gaan we de leegstand in Gelderland te lijf, maken we werklocaties klaar voor de toekomst en geven we starters en ouderen een betaalbaar dak boven hun hoofd."

Ontwikkelkracht
Fondsmanager Ron de Gruyter (OHG): "De druk was hoog. Door het project vanuit een andere invalshoek te bekijken kon OHG vrij snel samen met alle betrokkenen tot een succesvolle aanpak komen. Wij noemen dat ontwikkelkracht. Bij 't Gasthuus leidt het tot verbetering van de leefomgeving, bestrijding van leegstand, wordt er ingespeeld op een woonbehoefte en leidt het tot nieuwe arbeidsplaatsen. Hier komt het allemaal samen."

De aftrap van de bouw is op 23 oktober, 14.30 uur.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant