Het nu nog lege bedrijventerrein. Foto: Bernhard Harfsterkamp
Het nu nog lege bedrijventerrein. Foto: Bernhard Harfsterkamp

Instemming voor aankoop bedrijventerrein in spoorzone

Algemeen

Al belangstelling voor bijna de helft van het terrein

door Bernhard Harfsterkamp

WINTERSWIJK - In de algemene commissievergadering van donderdag 17 oktober bleek dat de meeste gemeenteraadsfracties zullen instemmen met de aankoop van de 3,2 hectare bedrijventerrein in de spoorzone. De gemeenteraad wordt gevraagd hiervoor een krediet van 2,8 miljoen euro ter beschikking te stellen. De grond wordt aangekocht, omdat de verwachting is dat de gemeente de bouwkavels sneller zal verkopen dan projectontwikkelaar Van der Meijden Vastgoed uit Veenendaal, die de grond in 2017 overnam van NS Vastgoed.

Geen netwerk in Winterswijk
De projectontwikkelaar slaagde er in de twee jaar niet in om kavels te verkopen. Er was wel belangstelling van enkele bedrijven, maar het bleek lastig om tot een goede invulling te komen. Reden daarvoor waren de grote diepte van de bouwkavels en beeldkwaliteitseisen in het bestemmingsplan, dat al voor dit gebied geldt. Daardoor is een minimale grootte van een bouwkavel nodig, die alleen te realiseren is door meer partijen met elkaar in contact te brengen om gezamenlijk één gebouw te ontwikkelen. Voor de projectontwikkelaar was het vinden van die partijen moeilijk, omdat Van der Meijden Vastgoed geen netwerk heeft in Winterswijk. Daarom is aan de gemeente gevraagd het terrein over te nemen.

Grip houden op invulling
Mark ten Pas (PvdA) vroeg zich af of de gemeente het vastgoedbedrijf met het eigen netwerk had kunnen helpen zonder meteen het terrein over te nemen. Wethouder Inge Klein Gunnewiek antwoordde dat dit geen optie was geweest. "Dat kost veel ambtelijke capaciteit. Nu doen we het zelf en kan de gemeente er ook geld aan verdienen. Al is dat niet de reden om dit te doen. De belangrijkste is dat wij grip willen houden op de spoorzone en het aanzien ervan." De gemeente wil graag sturen op welke bedrijven daar terecht komen. "Met deze locatie willen we ook de herverkaveling van andere bedrijventerrein op gang brengen. Ondernemers kunnen hier naar toe, zodat er elders op de bedrijventerreinen ruimte ontstaat voor andere bedrijven." De wethouder vertelde dat er al belangstelling is van twee bedrijven, die elk direct een kavel van 7000 vierkante meter willen afnemen.

Rekening houden met verlengen Dingstraat
Tom van Beek (Voor Winterswijk) vond dat het helpen van de projectontwikkelaar beter was geweest. "Dan loop je geen risico's. Actieve grondpolitiek is geen taak van de gemeente." De risico's zijn volgens het ambtelijk advies niet groot. Als de kavels binnen vier tot zes jaar worden verkocht levert het bedrijventerrein de gemeente zelfs geld op. Gert-Jan te Gronde (VVD) was enthousiast. "Als een ondernemer het niet kan, dan kan het de gemeente wel." Als voorbeeld noemde hij het voormalige WVC-terrein, dat inmiddels nagenoeg is volgebouwd. Ten Pas en ook Tim Jonker (Winterswijks Belang) wezen nog wel op het belang van groen en water. "Er is een goede kans om het Nationaal Landschap hier het centrum in te trekken", zei Jonker. "Laten we ook daar naar kijken en niet alleen naar grote hallen." Jonker stelde daarnaast voor om grond, die eventueel nodig is voor het verlengen van de Dingstraat over het spoor heen, uit de verkoop te halen. Wethouder Klein Gunnewiek beloofde daar goed naar te zullen kijken.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant