Kinderen moeten vooraf checken of er vlees in de producten zit. Foto: Verona Westera
Kinderen moeten vooraf checken of er vlees in de producten zit. Foto: Verona Westera

Kinderen koken met afval en kliekjes

WINTERSWIJK/WOOLD - "Alles wat jullie maken eten jullie ook op." Topkok Nel Schellekens houdt niet van verspilling. In het Keunenhuis waar Nel de scepter zwaait in de keuken wordt geen voedsel weggegooid. "Wat echt niet meer te eten is gaat naar het varken", legt ze de kinderen uit groep 7 en 8 van de Sint Jozefschool uit. Op de school werd de afgelopen weken aandacht besteed aan duurzaamheid. De bovenbouw ging woensdag duurzaam koken bij de bekende 'van kop-tot-kont chef'.

Door Verona Westera

De leerlingen hebben allerlei producten verzameld die over datum zijn, of die niet meer in de supermarkt verkocht kunnen worden. "Ze zijn vanochtend een aantal winkels langs geweest om van alles op te halen", legt leraar Ruud te Paske uit. Op het 'altaar', zoals Nel zelf haar enorme kookeiland noemt, liggen de producten uitgestald. "Ik hou van koken met afval en kliekjes. Wie houdt daar nog meer van?", roept Nel. Veel groenten en fruit liggen er, maar ook een kant-en-klaar pizza is meegenomen. Te Paske is ook erg benieuwd wat er aan het eind van de workshop, zo rond de middag, uit dit alles als maaltijd op de tafel verschijnt. De kinderen eten hun eigen kooksels en baksels samen op.

"Wie wil er een koekje?", lacht Nel vanachter het 'altaar'. "Ze zijn al bijna een jaar over de datum, maar je kan ze nog prima eten". De koekjes worden rondgedeeld en opgesmikkeld, hoewel een van de jongens toch nog even bezorgd bij Nel checkt of hij er echt niet dood van gaat. "Hier hebben we ook tomaten, maar ook rotte tomaten", overstemd Nel de ruim 40 leerlingen. Vol humor en enthousiasme presenteert Nel de producten.

In de keuken hangen recepten voor gerechten als Prakpannenkoeken, Kliekje cup cakes, Opmaak muffins en Molshoopsalade. Na de uitleg over praktische zaken gaan de kinderen in groepen aan de slag. "Zet je naam op je beker. Ik heb een onmundige hekel aan afval, dus je moet de beker de hele middag gebruiken", roep Nel. Op de werktafels staan zeer kleine bakjes voor het afval. Ook deze kleine bakjes komen niet vol. "Dat kan gewoon bij de soep nog gebruikt worden", legt Nel uit aan een jongen die bezig is het hart en de pitjes uit een paprika te peuteren. "We gaan proeven. Ik proef alles en ik zou het stoer vinden als jullie ook alles meeproeven", daagt de topkok de kinderen uit. "Tuuuuurlijk", roepen ze allemaal. Aan een van de tafels snoept een meisje dan ook volop van de fondant. Zo te zien smaakt deze nog prima, ook als de houdbaarheidsdatum overschreden.

Als er gewogen, gesneden, gebakken en gekookt is wordt de ruimte klaargemaakt om al het lekkers op te eten. Wat blijkt: koken met aval en kliekjes kan een heerlijke maaltijd opleveren!

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden