Van li naar re Alexander Otto, Peter Postma en Justin Petter. Foto: Clemens Bielen
Van li naar re Alexander Otto, Peter Postma en Justin Petter. Foto: Clemens Bielen (Foto: )

'Ambassadeur Grensoverschrijdende Techniek' blaast het stof van een uitwisselingsprogramma

WINTERSWIJK- Alexander Otto en Justin Petter uit Südthüringen rondden op vrijdagmiddag 11 oktober hun stage af met een presentatie bij industrieel automatiseerder Hescon Industries in Winterswijk. Drie weken lang werkten zij aan de opdracht om de besturing te ontwerpen voor een container, die wordt ontwikkeld als een ruimte om apparatuur stofvrij te maken. Om dat te bereiken blies 'Ambassadeur Techniek', Henk ten Dolle eerst het stof van een eerder opgezet jeugd-uitwisselingsprogramma en vond in Peter Postma van Hescon en Patrick  Terbraak van 2Best (spreek uit: two best) uit Groenlo enthousiaste ondernemers voor een mooie opdracht.

Door onze verslaggever

Henk ten Dolle: "Het begon met een telefoontje van Astrid Friedrich uit Erfurt, met wie ik al eerder een uitwisselingsproject had uitgevoerd; de Duitsers zijn wel hier geweest maar tot een echte uitwisseling is het nooit gekomen. Ik denk dat het dit keer meer kans van slagen heeft door de betere economische omstandigheden. Veel bedrijven willen graag dat hun werknemers ook buitenlandse ervaring opdoen."

Mooi project
Postma: "We proberen ze echt live mee te laten werken aan een project dat daadwerkelijk gaat draaien. De Winterswijkse bedrijven hebben voor dit soort projecten een ambassadeur nodig, die er de tijd in kan steken, die bij de bedrijven ontbreekt. Henk ten Dolle is hierbij aangenomen als 'Ambassadeur Grensoverschrijdende Techniek", zegt hij lachend.

De onderneming 2Best uit Groenlo ontwikkelt een ruimte ter grootte van een zeecontainer, waarin apparatuur gereinigd wordt van stof. Daar komt veel besturingstechniek aan te pas op het gebied van veiligheid en gezondheid. Hescon is daarin gespecialiseerd. In de speelhal in London wordt er met Sponge Bob gespeeld door middel van de besturingstechniek van Hescon, in de Efteling zit hun techniek in de klankencarrousel en ook in Ouwehands Dierenpark is hun apparatuur te vinden. 

Verschillen in arbeidscultuur
Justin: "We hebben veel geleerd en er plezier aan beleefd. We zijn tamelijk goed tevreden met het resultaat. De eerste week verliep nog enigszins traag, de tweede week vloog om, en in de derde week was het nog even aanpezen geblazen om het af te krijgen."
Postma: "De basisschets is klaar en mijn engineers kunnen het verder implementeren in het project; we hebben het ook over de verschillen tussen Duitsland en Nederland gehad."
Alexander: "Verbazingwekkend, dat net over de grens de verschillen al direct zo groot zijn. In Nederland is het veel meer ontspannen, zowel in het werk zelf als in de werksfeer."
Hij haast zich om erbij te zeggen, dat hij dat als zeer positief heeft ervaren.
Na de presentatie van hun project op vrijdagmiddag, vertrekken ze zaterdagmorgen om 7.00 u al naar hun geboorteland. In december ronden zij hun studie af.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden