Jaap Brenninkmeijer en Marlies Heetvelt   openen de deuren naar de nieuwe Observatie Oost Achterhoek. Foto: Verona Westera
Jaap Brenninkmeijer en Marlies Heetvelt openen de deuren naar de nieuwe Observatie Oost Achterhoek. Foto: Verona Westera (Foto: )

Observatie Oost Achterhoek geopend

WINTERSWIJK - Jaap Brenninkmeijer van Huisartsenzorg Oost-Achterhoek (HZOA) en Marlies Heetvelt, regiomanager bij Marga Klompé, openden woensdagmiddag officieel Observatie Achterhoek Oost. Op deze splinternieuwe afdeling in de Pronsweide zijn zestien bedden beschikbaar voor mensen die niet meer thuis kunnen wonen, maar waarvoor nog niet duidelijk is welke zorg zij nodig hebben en wie die zorg moet gaan bieden. Patiënten verblijven maximaal negen dagen op deze observatieafdeling. In deze dagen bekijkt een team van zorgspecialisten wat er aan de hand is met de patiënt en wat de meest passende zorg is. Observatie Achterhoek Oost is een pilot voor twee jaar.

Door Verona Westera

De pilot is ontstaan door een samenwerking van Marga Klompé, HZOA en het Streekziekenhuis Koningin Beatrix (SKB). De patiënten komen op deze afdeling terecht na doorverwijzing van de huisarts, op verzoek van de huisartsenpost, of via de spoedeisende hulp in het ziekenhuis. Het gaat om patiënten die een huisarts hebben in de gemeenten Berkelland, Oost Gelre, Aalten en Winterswijk. "Op deze afdeling gaat het voornamelijk om observatie en diagnostiek", legt regioverpleegkundige Sanne Scheinck uit. "Patiënten verblijven hier kort. We stellen een diagnose en gaan bekijken welke vervolgzorg de patiënt nodig heeft. Dat kan bijvoorbeeld zijn naar huis, met verdere begeleiding van de huisarts en thuiszorg, maar het is ook mogelijk dat er een indicatie voor een verzorghuis wordt gegeven. We bekijken de situatie per patiënt, met een team van deskundigen en behandelaren. Het is zeker niet zo dat de bedden bedoeld zijn als wachtplek voor een kamer in een verzorgingstehuis. Negen dagen is echt het maximale verblijf", verduidelijkt Scheinck. Zij verwacht dan ook dat het aantal van zestien bedden voldoende zal zijn. "De doorstroom van patiënten zal erg snel gaan."

Er gaan twee teams van negen zorgverleners aan de slag op de observatieafdeling. Er zijn 24 uur per dag verpleegkundigen aanwezig.

Belangstellenden konden woensdag een kijkje nemen op de nieuw gebouwde afdeling in de Pronsweide. De kamers zijn ruim en er zijn twee grote sfeervolle huiskamers ingericht op de afdeling, zodat patiënten en hun mantelzorgers zich, ondanks dat het verblijf kort is, toch op hun gemak kunnen voelen. De bedden zijn al uitgeprobeerd door de verpleegkundigen. Zij logeerden met het hele team een nachtje op de lege afdeling om te bekijken of alles in orde was voor de patiënten. De eerste twee patiënten worden donderdag al verwacht.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden