Afbeelding

Woonlasten stijgen nauwelijks in de gemeente Winterswijk

Algemeen

Geen tekorten op sociaal domein

door Bernhard Harfsterkamp

WINTERSWIJK – In tegenstelling tot vele andere Achterhoekse gemeenten hoeft de gemeente Winterswijk in 2020 de onroerende zaakbelasting (OZB) niet te verhogen. De rioolheffing stijgt niet en alleen de afvalstoffenheffing stijgt met enkele euro. Daardoor stijgen de woonlasten in Winterswijk nauwelijks. Als een van de weinige gemeenten in Nederland heeft Winterswijk geen tekorten op het sociaal domein. Wethouder van financiën Inge Klein Gunnewiek is trots op "deze eerste begroting van de nieuwe coalitie" van Winterswijks Belang, VVD, GroenLInks en PvdA. Winterswijk is financieel gezond en kan ook nog eens fors investeren.

Nadruk op 2020
De kadernota van juni, die geldt als voorbereiding voor de begroting, was veel financiëler ingestoken dan gebruikelijk. In die nota werd al uitgebreid vooruitgeblikt op de jaren 2021 tot en met 2023. Daaruit bleek dat er vanaf 2022 bezuinigd zal worden op instellingen als Boogie Woogie en zwembad Jaspers. In de begroting voor 2020 wordt de meerjarenbegroting nog wel genoemd en worden in een bijlage de baten en lasten globaal per taakveld weergegeven. De nadruk ligt echter op 2020 en wat burgemeester en wethouders volgend jaar willen doen en bereiken. Die meerjarenbegroting is wel structureel sluitend. "Incidenteel zijn er wel tekorten, die gedekt worden uit de algemene reserve", zegt de wethouder. Die reserve is nog steeds hoog genoeg.

Aanpak energie en duurzaamheid voortvarender
Bijna een jaar geleden toonde Henk Jan Tannemaat, fractievoorzitter van Winterswijks Belang (WB), zich nogal ontevreden over de eerste begroting van de vorige coalitie van CDA en WB. Hij was niet tevreden over de aanpak van het energie- en duurzaamheidsbeleid en vond dat er onvoldoende werd gedaan om de kwaliteit van het centrum te behouden en te ontwikkelen. Ook vond hij de aanpak om meer toeristen naar Winterswijk te halen niet voortvarend genoeg. Dat ongenoegen was het begin van het einde van de vorige coalitie. Tannemaat zal nu meer tevredenheid kunnen tonen, want het door hem zo gewenste energiefonds zal binnenkort in de raad besproken worden en in werking treden. In het raadhuis wordt begin volgend jaar een innovatie- en informatiecentrum duurzaam Winterswijk geopend worden. Het wordt de centrale plek voor alle vragen over energie en duurzaamheid. Eind 2020 wil B en W 50 hectare zonnepanelen gerealiseerd hebben, zowel in zonneparken als op daken.

Starten met kleine projecten in centrum
De aanpak van het centrum is in de nieuwe begroting concreter. "Begin volgend jaar kan het Vrijheidspark ingericht worden", zegt wethouder Wim Aalderink. "Gestart wordt met een dynamische centrumvisie voor de lange termijn. Daaraan wordt een onderzoek naar de verkeerscirculatie toegevoegd. Op de korte termijn komen er fietsenstallingen met toiletplekken in het centrum. Met de ABH en de marktvereniging gaan we kijken naar de Torenstraat . " Op marktdagen is het daar rommelig. Ook het cultuurkwartier, waarvan het ontwikkelplan in januari wordt verwacht, versterkt het centrum. "Daarna kan er in 2020 een bestemmingsplan worden vastgesteld en kan in 2021 met de uitvoering worden begonnen." Aalderink is ook verantwoordelijk voor Terra Temporalis, het bezoekerscentrum bij de Steengroeve. "We zijn met alle betrokkenen in gesprek en verwachten in 2020 het bestemmingsplan in procedure te brengen. Er worden 25.000 mensen op jaarbasis verwacht. Daardoor nemen de verkeersstromen iets toe, maar de weg kan dat aan."

Aanpak armoede wordt concreter
Wethouder Elvira Schepers is blij dat Winterswijk met de kosten van het sociaal domein (Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO), Jeugdwet en Participatiewet) een positieve uitzondering is. "Het heeft vruchten afgeworpen dat wij strenger zijn begonnen. Maar we moeten niet stil zitten en wel blijven inzetten op doelmatig werken en preventie." Aalderink vult aan dat het heeft geholpen, dat de keukentafelgesprekken in Winterswijk met alle cliënten al in 2012 en 2013 zijn gestart. Hij wijst er ook op dat uit een recent onderzoek is gebleken, dat de cliënten tevreden zijn over de uitvoering. In 2020 blijft de armoedeaanpak belangrijk. "Het plan van aanpak is er in december. Intussen hebben we al wel twee ervaringsdeskundigen en een budgetcoach aangesteld." Wat betreft de inclusieagenda zijn de eerste stappen gezet om tot een Winterswijk te komen, waarin iedereen mee kan doen. De agenda is in december klaar. Wethouder Klein Gunnewiek is ook verantwoordelijk voor wonen en bedrijvigheid. "Dit jaar wordt er behoorlijk gebouwd. Voor 2020 streven we naar 200 extra woningen. Er zijn veel plannen, een deel is al vergund. Er kan ook meer gebouwd worden in de buurtschapskernen." B en W wil dat in 2020 acht hectare is aangewezen voor de uitbreiding van bedrijventerreinen. "De vraag is enorm." Daarvoor is inmiddels een locatieonderzoek opgestart. Het resultaat wordt begin volgend jaar verwacht.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant