Casper Sonderen en andere jongeren pleiten voor snellere treinverbindingen. Foto: Bernhard Harfsterkamp
Casper Sonderen en andere jongeren pleiten voor snellere treinverbindingen. Foto: Bernhard Harfsterkamp

Sneller reizen om in Winterswijk te kunnen blijven wonen

Algemeen

Jongeren van D66 presenteren "Aanpak leegloop jongeren"

door Bernhard Harfsterkamp

WINTERSWIJK – Afgelopen donderdag werd Casper Sonderen voor D66 in de raadsvergadering geïnstalleerd als lid van de algemene raadscommissie. Daarmee komt een einde aan zijn voorzitterschap van de Jonge Democraten in Winterswijk, een groep die inmiddels uit veertien jongeren bestaat. Onlangs presenteerden zij een "Aanpak leegloop van jongeren in de Achterhoek". Een beter openbaar vervoer, meer woningen voor jongeren , goede stageplekken voor studenten die hogere beroeps of wetenschappelijk onderwijs volgen en goede uitgangsgelegenheid zijn speerpunten. Daardoor zou langer in Winterswijk blijven interessanter voor jongeren worden.

Het goede voorbeeld geven
Casper Sonderen wordt binnenkort 20 en studeert internationale betrekkingen in Utrecht. Hij doet dat vanuit het ouderlijk huis in Winterswijk. Drie keer per week gaat hij met de trein naar Utrecht. "Dan ben ik regelmatig pas om half elf 's avond thuis. Het zou fijn zijn voor mij en anderen, dat er snellere verbindingen komen." Hij gaat niet op kamers. "Ik blijf bewust in Winterswijk. Ik maak me hard voor jongeren en wil dat Winterswijk aantrekkelijk voor ze blijft. Dat kan het beste hier. Ik wil zelf het goede voorbeeld geven." Voor veel jongeren is als ze gaan studeren de lange reistijd een reden om weg te trekken. Na de studie vinden ze dan vaak elders een baan, waardoor ze alleen nog in Winterswijk op bezoek komen. "Een intercity tussen Arnhem en Winterswijk is nodig om de reistijd te verkorten." Die trein stopt tussendoor dan alleen nog in Doetinchem. De D66-jongeren pleiten ook voor een goede spoorverbinding met Duitsland over de Borkense of de Bocholtse Baan. Maar een goede busverbinding met Bocholt, waar een hogere beroepsopleiding zit, helpt eveneens.

Meer werk en stageplekken voor hoger opgeleiden
Maar er is meer nodig om jongeren te behouden voor Winterswijk en de rest van de Achterhoek. Voor de middelbare beroepsopleidingen en de PABO-studenten zijn er nog wel voldoende stageplekken, maar de HBO- en WO-studenten is dat niet het geval. Sonderen wil graag dat de gemeentes en bedrijven bekijk of er voor deze studenten meer mogelijkheden zijn. "Stage lopen in of niet ver weg van je woonplaats helpt om te blijven." De Jonge Democraten willen bovendien dat de gemeenten proberen bedrijven naar de Achterhoek halen, waar hoger opgeleiden gemakkelijker werk kunnen vinden. "We zien kansen voor de agrarische sector. Denk aan een kenniscentrum voor het bundelen van innovatie en landbouwtechniek." Dat er binnenkort al een MBO plus opleiding start in het oude raadhuis vindt Sonderen heel goed. "We zouden dat graag uitgebreid zien."

Verbeteren verbindingen hoogste prioriteit
Uitgaan is eveneens belangrijk voor jongeren. Sonderen is blij dat de actie om de nachttrein naar Winterswijk te laten doorrijden, zodat jongeren op zaterdag kunnen stappen in Arnhem, is gelukt. Een goede uitgangsgelegenheid voor jongeren vanaf elf jaar in Winterswijk zelf is belangrijk. "Er is in het weekend te weinig te doen." Het City Lido in Groenlo is een goed voorbeeld. "Misschien kan de gemeente een ondernemer helpen bij het realiseren van een discotheek voor jongeren." Om te blijven wonen in Winterswijk zijn goede jongerenwoningen eveneens belangrijk. "Zodra de verbinding met Winterswijk beter en sneller is, zal er meer behoefte aan die woningen zijn." Omdat het verbeteren van de treinverbindingen de hoogste prioriteit heeft, zijn Casper Sonderen en de andere Jonge Democraten van plan met de NS, Arriva en ProRail in gesprek te gaan. Het sleutelwoord voor de D66-jongeren is "verbinding". "Verbinding in combinatie met werkgelegenheid, scholing, stageplekken, betaalbare woningen en genoeg vrijetijdsbesteding zal ervoor zorgen dat jongeren in de Achterhoek blijven."

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant