Kunstwerk bij  Boogie Woogie. Foto: Bernhard Harfsterkamp
Kunstwerk bij Boogie Woogie. Foto: Bernhard Harfsterkamp

Wethouder heeft raad niet verkeerd voorgelicht over Boogie Woogie

Algemeen

D66 zoekt helderheid met interpellatiedebat

door Bernhard Harfsterkamp

WINTERSWIJK – D66 vroeg voor de raadsvergadering van donderdag 26 september een interpellatiedebat aan over Boogie Woogie. Fractievoorzitter Loes ten Dolle wilde van wethouder Wim Aalderink weten "wat er is mis gegaan rondom het afhaken van Oost Gelre". De gemeenteraad van Oost Gelre besloot per 1 augustus 2020 de subsidierelatie met de muziekschool te beëindigen. In de gemeenteraadsvergadering van juni had wethouder Aalderink nog gezegd dat Oost Gelre "absoluut niet" zou afhaken.

Voldoende met de vuist op tafel geslagen?
De gemeenteraad heeft verschillende mogelijkheden om burgemeester en wethouders bij de uitvoering en voorbereiding van het beleid te controleren. Een daarvan is het recht van interpellatie, waarbij een debat met een B en W-lid wordt aangevraagd. In Winterswijk is hier tot nu toe nooit gebruik van gemaakt. D66 debatteerde met de wethouder over zijn rol bij de gesprekken van de gemeenten Aalten, Oost Gelre en Winterswijk over de toekomst van Boogie Woogie. Zowel Aalten en Oost Gelre willen stoppen met het laten verzorgen van muziekonderwijs door de muziekschool. Er wordt voor gekozen de muziekverenigingen dit zelf te laten doen. Ten Dolle vroeg zich af of de wethouder genoeg gedaan om de andere twee gemeenten op andere gedachten te brengen. Heeft de wethouder wel voldoende met de vuist op tafel geslagen en was die op tijd?

Ingehaald door de gemeenteraad
Wethouder Aalderink antwoordde dat hij op tijd met de vuist op tafel heeft geslagen. De gemeente Winterswijk was vorig jaar november al akkoord met het businessplan van Boogie Woogie en de financiële gevolgen daarvan. Bij de twee buurgemeenten duurde het te lang en daarom namen B en W van Winterswijk als eerste het besluit om in te stemmen met het plan en extra geld ter beschikking te stellen voor de komende jaren. Ook om de besluitvorming bij de buurgemeenten te forceren. "Dat heeft niet de gewenste uitkomst gehad", zegt Aalderink. "Ik was er heilig van overtuigd dat Oost Gelre niet zou afhaken. Ik heb dat met de wethouder besproken. Maar hij werd ingehaald door de gemeenteraad. Dat kan, want de gemeenteraad is de baas. Heb ik onze raad verkeerd voorgelicht? Nee, want ik kon het echt niet weten."

"Als het kan verder met Boogie Woogie"
Ook wilde Ten Dolle van de wethouder weten waarom de wethouder in juni niets zei over de (financiële) gevolgen en risico's van het afhaken van de buurgemeenten. "Er was toen nog geen reden om naar de risico's te kijken", zei Aalderink. "Nu bekijken we samen met Boogie Woogie hoe we hiermee om zullen gaan. Daar gaan we samen uitkomen en daarvoor moeten we alle zeilen bijzetten. Daarover zal ik de raad zo snel mogelijk informeren. Winterswijk behoudt goed muziek- en cultuuronderwijs. Als het kan met Boogie Woogie, als het moet zonder." Wim Wassink, fractievoorzitter van het CDA, vond dat uit de stukken die in juni ter inzage hadden gelegen voor de raad al was gebleken dat er al veel eerder bij de gemeente Oost Gelre scepsis was over het businessplan. "Hadden de alarmbellen niet eerder moeten afgaan. Had de wethouder de raad hier niet eerder over moeten informeren." Het CDA stelde deze vraag overigens niet tijdens de behandeling van het businessplan in juni. "Achteraf is het gemakkelijk praten", reageerde wethouder Aalderink. "De insteek is altijd geweest dat we hier gezamenlijk gaan uitkomen. De wethouder van Oost Gelre was daarvan overtuigd. Hij heeft mij niet misleid. Ik ben er van overtuigd dat B en W van Oost Gelre hier niet blij over is." Volgens de wethouder zijn er geen financiële risico's voor Winterswijk, omdat de buurgemeenten afhaken. "We zijn juridisch tot niets verplicht." Loes ten Dolle zei aan het eind van het debat, dat de interpellatie helderheid heeft gebracht. "Maar wees voortaan voorzichtiger met uitspraken over onzekerheden."

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant