Jan Brokken. Foto: PR
Jan Brokken. Foto: PR

Schrijver van 'De rechtvaardigen' in de synagoge

Algemeen

WINTERSWIJK - Bijzondere verhalen, daar draait het in de synagoge van Winterswijk vaak om. Op zondagmiddag 13 oktober wordt zo'n bijzonder verhaal verteld door schrijver Jan Brokken.

In zijn jongste boek 'De rechtvaardigen' vertelt Jan Brokken het bijzondere verhaal van Jan Zwartendijk, aan het begin van de Tweede Wereldoorlog consul in de Baltische staat Litouwen. De consul heeft een manier ontdekt om duizenden uit Polen gevluchte joden te helpen: hij schrijft voor allemaal een visum uit voor Curaçao. Met dat Nederlandse visum reizen ze met de Trans Siberië Express dwars door Rusland naar Japan. Van daaruit verspreiden ze zich over de hele wereld. Vrijwel allemaal overleven ze de oorlog. Zwartendijk heeft in korte tijd duizenden visa uitgeschreven.
Jan Brokken maakte al eerder indruk met zijn romans, reisverhalen en literaire non-fictie. Ook internationaal is hij bekend geworden met boeken als 'De blinde passagiers' en 'Baltische zielen'. Zijn werk is in veertien talen vertaald. In 'De rechtvaardigen' vertelt hij niet alleen over Jan Zwartendijk, maar ook de lotgevallen van de ontkomen Joden. In het karakteristieke decor van de synagoge van Winterswijk schetst verteller Brokken het beeld van een wanhopige tijd. Zijn boek is een les in moed, in het maken van de juiste keuzes op het juiste moment. 'De rechtvaardigen' is een van de vijf genomineerden voor de Libris Geschiedenis Prijs 2019. In de synagoge van Winterswijk wordt het Joodse verhaal verteld. Met verschillende activiteiten wordt aandacht besteed aan de ooit bloeiende Joodse gemeenschap van Winterswijk. Het doel is om het synagogecomplex (met een schooltje, woning, mikwe en begraafplaats) ook in de toekomst te behouden. De Mr. F.W. Voorink Stichting heeft de schrijver samen met boekhandel Kramer uitgenodigd in de Maand van de Geschiedenis.
Brokken begint die zondag om 15 uur met zijn voordracht. Er is gelegenheid om zijn boeken aan te schaffen en te laten signeren. Kaarten zijn vooraf voor 10 euro te koop bij boekhandel Kramer.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant