Talitha Bakker met haar stammerrie Manilah. Foto: Reindert Jansen.
Talitha Bakker met haar stammerrie Manilah. Foto: Reindert Jansen.

Arabische volbloeden van wereldniveau komen uit Woold

Algemeen

WINTERSWIJK -WOOLD - Waarschijnlijk weten de meeste Winterwijkers het niet, maar de beste Arabische volbloed paarden komen gewoon uit het Woold. Talitha Bakker en Louis Vulker hebben aan de Schoolstraat hun fokkerij Arabian Stud Europe en verkopen hun volbloeden over de hele wereld.

Door Verona Westera

Wie het terrein op rijdt, zou niet verwachten dat hier het neusje van zalm wat betreft Arabische volbloed paarden loopt. Uiteraard zijn de paarden elegante verschijningen, maar dan wel onder het zand en met ongekamde manen. "Ik vind het belangrijk dat de dieren hier in eerste instantie paard kunnen zijn. Lekker buiten in de groep, dus geen super de luxe stallen", vertelt Talitha Bakker. Stuk voor stuk zijn de ongeveer twintig volbloeden toppers van nationaal, maar ook internationaal niveau. Talitha verkoopt veulens, volwassen paarden en embryo's naar onder meer Australië en het Midden Oosten. "Twee hengstveulens zijn bijvoorbeeld verkocht naar Abu Dhabi. Ik maakte me zorgen om de dieren. Ik ga altijd even kijken hoe het met de paarden gaat als ze verkocht zijn, waar ze terecht komen. In eerste instantie verliep het contact wat moeizaam toen ik wilde komen kijken, maar ik mocht komen en zou opgehaald worden door een chauffeur. Ik moest een kopie van mijn paspoort afgeven en het duurde allemaal wat lang. Bij aankomst bleken de veulens in de stallen bij het koninklijk paleis te staan en zagen ze er top uit. Dat is natuurlijk mooi dat mijn paarden daar staan", lacht Talitha."Soms kom je op plaatsen waar de rode lopers uit liggen in de stallen."

Talitha kocht haar eerste volbloed toen ze 16 jaar was. "Ik heb er keihard voor gewerkt", vertelt ze. Ze kwam uit Den Haag en haar ouders hadden niets met paarden. "Ik was een stadsmeisje en in eerste instantie vond ik volbloeden maar niks. Iedereen vond ze mooi en ik was wat opstandig, maar na een bezoek aan het nationaal kampioenschap was ik om. Ze zijn gewoon prachtig. Ik heb me verdiept in de stambomen en veel research gedaan. Op school was ik stambomen aan het uittekenen in plaats van op te letten in de les." In 2007 verkocht Talitha de vijf paarden die ze inmiddels bij elkaar had gewerkt. "Ik wilde mooiere paarden. Zoals ze in de boeken staan", vertelt ze. Ze kocht nieuwe merries in Duitsland, Brazilië en in Amerika. "Ik investeerde al vroeg in goede bloedlijnen, maar ik fokte alleen paarden die ik mooi vind. Dat doe ik nog steeds, hoewel de kwaliteit natuurlijk ook belangrijk is. Ik let niet alleen maar op de uiterlijke raskenmerken, maar bijvoorbeeld ook op dat de benen sterk zijn. Onze paarden moeten ook in de sport mee lopen namelijk." Alle paarden van Talitha en Louis, boven de vijf jaar lopen ook mee in de sport. Ze nemen onder het zadel deel aan endurancewedstrijden. Dit zijn wedstrijden waarbij de deelnemers binnen een vastgelegde tijd een bepaalde afstand moeten afleggen. In dit geval tot 120 kilometer. Ook houdt Talitha van de paarden vanwege hun karakter: "Als de klik er eenmaal is heb je een maatje voor het leven. Daarnaast zijn het enorme doorzetters

Bij elk paard dat in de wei loopt heeft Talitha een verhaal en kent ze de bloedlijn. Onlangs werden twee hengsten uit eigen fokkerij ASE Farhan en ASE Zad Shiraz gekozen tot beste volbloedhengsten van Nederland. ASE Farhan nam alle prijzen mee naar Winterswijk. Toch vindt Talitha dat het dier nog niet helemaal perfect is. "Het is natuurlijk een erg goede hengst, maar de neus is nog wat grof misschien en de oren zouden wat dichter naar elkaar kunnen", somt ze op. "Je kan een prachtig paard fokken, zoals ASE Farhan, maar je moet ook de verbeterpunten kunnen blijven zien." Hoewel Talitha erg veel om haar paarden geeft en veel tijd besteed aan de verzorging, het rijden maar vooral ook aan het knuffelen van de dieren, probeert zij in de fokkerij de paarden te perfectioneren. "Als er een mooi bod voor de hengst komt, verkoop ik hem, zodat ik de bloedlijnen weer verder kan perfectioneren."

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant