Het zeskoppige ensemble Systir. Foto PR
Het zeskoppige ensemble Systir. Foto PR (Foto: )

Vier vrouwen brengen internationale koren naar Winterswijk

WINTERSWIJK - Afgelopen februari troffen vier Winterswijkse vrouwen elkaar bij een driedaagse zangworkshop in Rotterdam. De workshop was gericht op het zingen van muziek van Anúna, een gerenommeerd Iers koor onder leiding van Michael McGlynn. Aan het einde van de workshop waren de dames zo enthousiast, dat ze met elkaar besloten dat zoiets ook gewoon in de Achterhoek mogelijk moest zijn.

Terug in de Achterhoek kwamen Christine van Ens, Joanne Ellenkamp en Enneke en Else Klomps dan ook al gauw bij elkaar. Aan de keukentafel bij Joanne werden de eerste plannen gesmeed. In overleg met Vox Interna (de stichting die de zangworkshop in Rotterdam organiseerde) en de leiding van Anúna werd het tweede weekend van oktober 2020 gereserveerd voor een Anúna Autumn School in Winterswijk.

Else: "Dat is natuurlijk al geweldig, maar het betekende ook dat we nog ruim een jaar zouden moeten wachten. Best lang als je van deze manier van zingen houdt." Die manier, dat betekent zeer ontspannen zingen zonder dirigent, zonder bladmuziek, en toch gelijk beginnen, op toon blijven en prachtige muziek neer kunnen zetten, zo vertelt Enneke. Veel a capella, Latijns, Engels, Iers. "Het geheim ervan? Dat zit in de ademtechniek en de houding. Daardoor ga je 'als vanzelf' zingen. Ademhalen wordt zingen, zingen wordt ademhalen. It's all about the breath." Joanne en Christine hebben dezelfde ervaring en zijn net zo enthousiast. "Als je hier eenmaal mee hebt kennisgemaakt, dan wil je niet meer anders, en zeker geen jaar of langer wachten."

In Rotterdam stond al concert- en workshopreeks rondom middeleeuwse koormuziek gepland. Overleg tussen de Winterswijkse dames en de stichting leidde al snel tot het plan om diezelfde concertreeks naar de Achterhoek te halen. Dat betekent dat op zondag 20 oktober het zeskoppige Ierse ensemble Systir (onder leiding van Michael McGlynn, artistiek leider van Anúna) 's middags een concert zal verzorgen in de Jacobskerk in Winterswijk. Het concert begint om 15.00 uur.
De dames zijn er blij mee. Maar, vinden ze, eigenlijk is het nog veel leuker om ook de bijbehorende workshop te volgen, want dan kan men zelf ook actief deelnemen aan het concert. Het eerste deel van de workshop staat gepland voor zondag 13 oktober van 13.30 tot 17.30 uur. Dit deel wordt verzorgd door een van de zangeressen van Systir; de in Haaksbergen woonachtige Sara Weeda. Het tweede deel van de workshop is op zondag 20 oktober vanaf 10.00 uur en wordt (onder voorbehoud) geleid door de Ierse musicologe Ann Buckley, verbonden aan het Trinity College in Dublin.
De kosten voor de workshop bedragen 75 euro inclusief de toegang tot het concert op zondag 20 oktober. Jongeren tot en met 26 jaar en CJP-houders betalen hiervoor 50 euro. Aanmelden voor deze workshop kan tot 28 september door het sturen van een mail naar voxinterna.oost@gmail.com.
Tickets voor het concert van Systir kosten twintig euro aan de kassa. Jongeren tot en met 26 jaar en CJP-houders betalen 12,50 euro. In de voorverkoop zijn de tickets voordeliger. Reserveren kan via de website www.voxinterna.org/concerten.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden