De onthulling van het concept van het Molukse monument door kunstenares Marcha van den Hurk en burgmeester Joris Bengevoord van Winterswijk. Foto: Rob Weeber
De onthulling van het concept van het Molukse monument door kunstenares Marcha van den Hurk en burgmeester Joris Bengevoord van Winterswijk. Foto: Rob Weeber

Moluks monument voor 60 jaar Molukse gemeenschap Winterswijk

Algemeen

WINTERSWIJK - Voor de vierde keer in de geschiedenis werd in Winterswijk stilgestaan bij de komst van Molukkers naar Winterswijk en de vorming van de Molukse gemeenschap. Afgelopen zaterdag was er een herdenkingsdag waarbij men stil stond bij zestig jaar Molukse gemeenschap in Winterswijk. Burgemeester Bengevoord hield een toespraak en wees op de positieve integratie in de Nederlandse samenleving, ondanks de moeizame eerste jaren. Als eerbetoon aan de gemeenschap werd een kunstwerk in wording gepresenteerd door de Molukse kunstenares Marcha van den Hurk.

Door Rob Weeber

De herdenkingsdag begon op de algemene begraafplaats en verplaatste zich daarna naar het historisch hart van de Molukse gemeenschap, de wijk Hakkelerkamp-oost, met een dienst in de Immanuëlkerk. Om 17.15 uur stond de presentatie van Marcha van den Hurk op de agenda, gevolgd door de toespraak van burgemeester Joris Bengevoord. Van den Hurk is van Molukse afkomst en na haar studie aan de AKI naar Rotterdam verhuisd. Haar moeder werd op weg naar Rotterdam op het voormalig cruise-, hospitaal- en emigrantenschip 'Atlantis' geboren dat op 21 februari 1951 vanuit Surabaya naar Rotterdam vertrok. Vanwege de vele geboortes aan boord, kreeg het schip de bijnaam 'Ooievaarsschip'. Aan boord waren de Molukse militairen met hun gezinnen van het voormalig Koninklijk Nederlands-Indisch Leger (KNIL). Toen Van den Hurk werd gevraagd om een kunstwerk, een monument te ontwerpen voor de Molukse gemeenschap, was zij naar eigen zeggen vereerd. Als eerste stap in het wordingsproces visualiseerde ze de betekenis van een dergelijk kunstwerk. Gedachten aan de reis van haar moeder en grootouders kwamen op, aan de lagere school die ze bezocht, aan de demonstraties van oud-KNIL-militairen, aan de feestjes met familie en vrienden waar vooral lekker eten centraal stond. Ze zocht naar iets waar de oude cultuur, de identiteit van de Molukkers in schuilde, naar collectieve en individuele herinneringen. Uiteindelijk kwam ze uit op het thema vrucht, de verbeelding aan lekker eten, zoals de typisch Indonesische vruchten doerian, papaja en mango. Het kunstwerk is nog niet klaar, maar de voor-presentatie lichtte een tip van de sluier op. Het wordt een in brons gegoten doerian (red. een tropische vrucht).

Burgemeester Joris Bengevoord stond in zijn toespraak stil bij de ontwikkeling van de Molukse gemeenschap en hun integratieproces in de samenleving. De eerste emigranten zouden slechts tijdelijk in Nederland verblijven en werden ondergebracht in Kamp Vught en Westerbork. Toen duidelijk werd dat een terugkeer naar Ambon onmogelijk was, moest men zich instellen op een levenslang verblijf in Nederland. In 1959 kwamen de eerste zeventig Molukkers naar Winterswijk. Aanvankelijk werden ze gehuisvest in Kamp Vosseveld. In 1969 kregen 240 Molukkers een plek in de wijk Hakkelerkamp-oost. Inmiddels leeft de Molukkers gemeenschap verspreid over de wijk en is volledig geïntegreerd. Bengevoord prees de opstelling en ontwikkeling van de Molukse gemeenschap in zijn stad. Hij haalde bovendien een Amsterdamse hoogleraar aan die het integratieproces van Molukkers in Nederland als een schoolvoorbeeld prees.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant