Symposium van handicap naar kans

Algemeen

WINTERSWIJK - Op vrijdag 27 september houdt Stichting Waardevol Cultuurlandschap het Symposium 'Landbouw in kleinschalig landschap: van handicap naar kans'. Dit vindt plaats in Theater de Storm, in Winterswijk. Dagvoorzitter is Dirk Strijker, emeritus hoogleraar Rijksuniversiteit Groningen plattelandsontwikkeling/Mansholtleerstoel en columnist in 'De Boerderij'.

Om te vieren dat de stichting 25 jaar bestaat, is er een symposium voor professionals en genodigden op vrijdag 27 september. Voor de inwoners en bezoekers zijn er allerlei activiteiten op zaterdag 28 september in het buitengebied van Winterswijk. Voor deze gelegenheid maakt de stichting ook een jubileumkrant waarin het gehele programma is opgenomen.

Symposium van handicap naar kans
Het symposium staat in het teken van de moeilijkheden en mogelijkheden in een kleinschalig landschap. Met een afwisselend programma en landelijk bekende sprekers krijgen de deelnemers informatie over onderwerpen zoals kleinschaligheid en biodiversiteit, bouwen aan een betere bodem en nieuwe verdienmodellen zoals kringlooplandbouw en Achterhoeks voedsel. Verder is er aandacht voor knellende regelgeving en experimenteerruimte in Winterswijk. "Er is geen vierkante meter in Winterswijk te vinden die de Universiteit in Wageningen niet heeft onderzocht in de afgelopen decennia", vertelt Arie Schoemaker. "Met deze kennis is het buitengebied van Winterswijk geschikt als proeftuin voor onderzoek op het gebied van nieuwe ontwikkelingen in de landbouw."

Activiteiten 28 september
Voor de inwoners en bezoekers van Winterswijk is er op zaterdag een dag vol activiteiten. Deze activiteiten zijn in Ratum, Huppel en het Woold. Uitvalsbasis is het gebouw Emma in Ratum. Er zijn onder andere rondleidingen bij landgoederen en (kaas)boerderijen. Ook zijn er verschillende demonstraties. Het volledige programma is een week van te voren te vinden op de website: www.100procentwinterswijk.nl

Waardevol cultuurlandschap
Het predicaat Waardevol Cultuurlandschap stamt uit de jaren negentig van de vorige eeuw. Na 25 jaar is de Stichting WCL Winterswijk nog de enige WCL in Nederland. Deze stichting levert een bijdrage aan het behoud, herstel en ontwikkeling van het buitengebied van Winterswijk.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant