Het bankje bij het Jachthuisbos. Foto: Bernhard Harfsterkamp
Het bankje bij het Jachthuisbos. Foto: Bernhard Harfsterkamp (Foto: )
Vanaf een bankje

Vanaf een bankje

Vanaf een bankje

Nog eens bij het Jachthuisbos

Door Bernhard Harfsterkamp

WINTERSWIJK – Bij het Jachthuisbos zat ik vorig jaar al eens op een ander bankje. Ik kan het zien vanaf de picknickbank, waarop ik nu zit. Dat bankje staat aan de andere kant van de Waliënsestraat. Bijna een jaar geleden stonden er nog vele auto's naast deze picknickbank, maar dat is nu niet meer mogelijk. Kort geleden zijn hier dikke boomstammen neergelegd die de parkeerplek barricaderen.

Over deze gebeurtenis is hier en daar enige ophef ontstaan. Ik ben er nog steeds niet helemaal aan gewend dat iedereen dankzij de mogelijkheden van het wereldwijde web overal snel op kan reageren. Op het bankje besef ik dat ik uit een tijd stam, waarin ik als ik iets constateerde dat me niet beviel eerst ging informeren wat er aan de hand was. Je moest dan telefoneren of een brief schrijven met een verzoek om meer informatie. Daarna kwam pas een mening. Een ingezonden brief in de krant of inspreken bij een politieke partij of de gemeenteraad, dat waren dan de mogelijkheden.

Tegenwoordig kun je meteen je vraag of mening kwijt op dat internet. Een email is snel verstuurd en via de sociale media zoals Twitter of Facebook is een mening snel gegeven en je kunt zelfs al Whatsappen met de gemeente. Daardoor zit ik nu op dit picknickbankje. Anders had ik helemaal niet geweten dat er hier bij het Jachthuisbos een dramatische verandering heeft plaats gevonden. Door die dikke boomstammen kan hier niet meer geparkeerd worden door de mensen, die een wandeling willen maken in het aangrenzende bos, al dan niet vergezeld door een hond.

Niet zo lang geleden stond hier nog een blauw bord met een witte P, die aangaf dat het een officiële parkeerplaats was. Anders kan er neem ik aan niet zo'n bord staan. Die P staat nu op een andere plek, iets voor de parkeerplaats aan de weg. Met daaronder een ander bordje dat aangeeft dat je na 750 meter links kunt parkeren bij 't Hilgelo. Daarmee zal de betaalde parkeerplaats bij de recreatieplas bedoeld zijn. Al kun je dat ook even verderop gratis doen bij de Sevink Molen, waar een TOP ligt, een toeristische overstapplek. Daar parkeer je de auto om daarna te gaan wandelen of te fietsen.

De reden voor de verandering? Gezegd wordt dat er sprake was van parkeeroverlast. Vooral bij zwem- en strandweer zetten allerlei mensen er hun auto neer. Als ik er langs kwam, zag ik zelden veel auto's staan. Voordeel van de maatregel is dat je vanaf het bankje nu een fraai uitzicht hebt op de beukenlaan die in de rand van het bos ligt. Ooit zal die laan de hoofdweg zijn geweest. Aan het eind gaat de laan over in de Waliënseweg. Ook daar zie je tussen twee bomenrijen een laantje, maar dat was alleen geschikt voor fietsers en wandelaars.

Een paar jaar geleden was er sprake van dat laan en laantje weer fietspad zouden worden voor de scholieren van de basisschool het Waliën, omdat daar ook leerlingen uit het dorp naar school gaan. Voor hen moest er een veilig fietspad komen vanaf de Rikker, zodat ze de drukke weg niet meer over hoefden te steken. Over dat fietspad heb ik al lange tijd niets meer vernomen. Voor wie wil wandelen in het mooie Jachthuisbos met de Ratumse en de Willinkbeek heb ik nog wel een tip. Als je echt niet met de fiets kunt komen, aan de Waliënseweg net achter die paardensportbak kunnen in de berm enkele auto's staan. Ook daar loopt een pad het bos in. Maar niet allemaal tegelijk komen.

Meer berichten