Johan Harbers geeft lezing over biotechnologie

Algemeen

Harbers geeft lezing over biotechnologie

WINTERSWIJK - Johan Harbers geeft op zaterdag 14 september een lezing bij Sociëteit Winterswijk over de ontwikkelingen in de moderne biotechnologie. De bijeenkomst begint om 16 uur en duurt tot 18 uur en is in de pastorie van de RK Kerk aan de Misterstraat 18, Winterswijk (schuin tegenover de Hema). Kosten: voor niet-leden 10 euro.

Onder biotechnologie verstaat men het gebruik van (delen van) levende organismen voor het maken van voedings- of gezondheidsproducten, bijvoorbeeld antibiotica en insuline, of voor toepassing op het gebied van economische diensten en doeleinden.

De enorme snelheid waarmee kennis en begrip van het erfelijk materiaal van levende organismen (mens, dier, plant, bacteriën, virussen etc.) toenemen, en de daaruit voortvloeiende mogelijkheden voor de gezondheidszorg, voedselvoorziening en het forensisch onderzoek zijn ongekend en revolutionair. Maar kunnen mensen er gecontroleerd en verstandig mee omgaan? Denk aan de berichten in november 2018 uit China: de eerste genetisch gemodificeerde baby (‘design baby’)! De Chinese overheid stimuleert onderzoeken die tot dergelijke resultaten leiden; op vele andere plekken op de aardbol zijn dit soort ontwikkelingen uit den boze. Maar dat was niet anders in 1996, toen er sprake was van het eerste zoogdier dat werd gekloond: schaap Dolly…

Johan zal controversiële onderwerpen bespreken, zoals gentherapie versus gendoping, het genetisch paspoort en therapeutisch klonen versus reproductief klonen.

Met deze lezing probeert Johan een tip van de sluier op te lichten voor hen die onbekend zijn met dit zich zeer snel ontwikkelende vakgebied van de ‘moderne’ biotechnologie. Hij hoopt de kijk hierop evenwichtiger te kunnen maken. Alles wat nieuw en onbekend is, hoeft niet per definitie slecht te zijn; zeker niet bij moderne revolutionaire technieken. Het is wel van essentieel belang dat iedereen kan vertrouwen op duidelijke afspraken en regels op dit gebied.


www.societeitwinterswijk.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant