Joodse toneel vereniging. Foto: PR
Joodse toneel vereniging. Foto: PR

Open Monumentendag in de Synagoge Winterswijk

Algemeen

De deuren van de sjoel staan open

WINTERSWIJK - Bij het thema 'Plekken van plezier' is een synagoge niet het eerste om aan te denken. Uiteraard is een synagoge een huis van gebed, een plek voor religieuze samenkomst. Maar het is ook een huis om te leren en dat kan ook een plezierige bezigheid zijn. De sjoel is tegelijkertijd ook het middelpunt van de Joodse gemeenschap. Het is de plaats waar de Joodse bevolking van Winterswijk bij elkaar komt, waar men elkaar ontmoet, contacten onderhoudt, nieuws en wetenswaardigheden uitwisselt en verhalen, waarschijnlijk ook wel moppen vertelt.

Het synagogecomplex aan de Spoorstraat in Winterswijk is een bijzonder rijksmonument: het omvat niet alleen de in 1888 gebouwde synagoge, maar ook een schooltje, mikwe (badhuis) woning van de chazzan (voorganger) en een begraafplaats. Die zijn op Open Monumentendag geopend en, met uitzondering van de woning, te bezichtigen. Op verschillende plaatsen in en rond het synagoge complex wordt het Joodse verhaal van Winterswijk verteld. In die eens zo bloeiende joodse gemeenschap zat letterlijk en figuurlijk veel muziek. Die klinkt alleen nog maar door in de verhalen.
Het synagogecomplex is zondag 15 september van 12 tot 16 uur geopend. Om 14 uur starten de verhalen binnen en buiten op de begraafplaats en in het mikwe (badhuis).


www.synagogewinterswijk, info@synagogewinterswijk.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant