Herdenkingsdag 60 jaar Molukkers in Winterswijk

Algemeen

WINTERSWIJK - In augustus 1959 is de eerste groep 'Ambonezen' uit Schattenberg -voormalig kamp Westerbork- in kamp Vosseveld aan de Steengroeveweg in Winterswijk aangekomen. Later volgenden meer 'Ambonezen' uit andere delen van Nederland. Inmiddels is de Molukse gemeenschap 60 jaar en 4 generaties verder.

De eerste keer dat er aandacht werd besteed aan het verblijf van de Molukse gemeenschap in Winterswijk was in 1989 met 30 jaar Molukkers in Winterswijk. Deze activiteit werd herhaald in 1999 (40 jaar) en 2009 (50 jaar). 2019 met 60 jaar Molukkers in Winterswijk is dan een logisch vervolg. De Initiatiefgroep Molukkers Winterswijk, een groep enthousiaste vrijwilligers, heeft hiervoor een herdenkingsdag 60 jaar Molukkers in Winterswijk georganiseerd op zaterdag 14 september.

Moluks Monument
Een extra dimensie van deze editie is het presenteren van het ontwerp voor een Moluks monument als eerbetoon aan enerzijds de eerste generatie, maar zeker ook de navolgende generaties waarvan velen in Winterswijk zijn geboren en een begin hebben gemaakt met hun maatschappelijk leven. De Initiatiefgroep is van menig dat 2019 een geschikt moment is om hier werk van te maken. Een extra drijfveer is dat momenteel één oudere van de eerste generatie, te weten mevrouw C. Taihuttu-Hatumesen (1931), nog in hun midden is. Zij behoort tot de groep uit Schattenberg die als eerste in kamp Vosseveld kwam.

Voor dit gedenkteken heeft de Initiatiefgroep de kunstenares Marcha van den Hurk uitgenodigd om haar gedachten te laten gaan om het monument in een kunstwerk vorm te geven. Marcha is een kleindochter van Marcus en Hermina Johannis-Toisuta en heeft aan de kunstacademie AKI in Enschede gestudeerd. Als geboren Winterswijkse is Marcha bekend met Winterswijk en de Molukse geschiedenis en cultuur. Momenteel woont en werkt zij in Rotterdam.
De Initiatiefgroep heeft al een presentatie van haar gekregen welke elementen en op welke wijze het monument gestalte krijgt. Met het kunstwerk/monument wordt niet alleen de Molukse saamhorigheid en verbondenheid vormgegeven, maar ook dat de Molukse gemeenschap een bijdrage levert en een toevoeging is aan de Nederlandse samenleving. Op deze herdenkingsdag geeft Marcha een toelichting op haar kunstwerk en wordt het (concept)ontwerp Moluks monument onthult.
Gevarieerd dagprogramma.
Het programma van de herdenkingsdag 60 jaar Molukkers in Winterswijk op zaterdag 14 september a.s. ziet er als volgt uit:
• 10.30 uur Algemene Begraafplaats, Kerkhoflaan 9, 7103 KC Winterswijk
Gelegenheid om bloemen te leggen .
• 12.00 uur Kerkdienst in de Immanuëlkerk, Kloetenseweg 53, 7101 TV Winterswijk.
Aansluitend vlagceremonie door de 3e en 4e generatie.
• 13.30 uur Gelegenheid om te lunchen, ontmoeting en bijpraten.
• 16.45 uur Zaal Nijenhuis, Houtladingstraat 6, Winterswijk. Toegang: 5 euro (12 jaar e.o.): Welkom en openingswoord, Kunstenares Marcha van de Hurk geeft toelichting op het ontwerp monument, Toespraak burgemeester van Winterswijk, Joris Bengevoord, Onthulling van het (concept)ontwerp Moluks monument
Aansluitend informeel samenzijn en gelegenheid voor ontmoeting en een praatje.
• 19.30 uur Welkomstwoord en aansluitend feestavond 60 jaar Molukkers in Winterswijk.
Toegang: 5 euro (12 jaar e.o.)
Informatie: Theo Tetelepta, tel. 06 – 150 93483.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant