Henk te Brummelstroete heeft 250 kinderfornuisjes. Foto: Verona Westera
Henk te Brummelstroete heeft 250 kinderfornuisjes. Foto: Verona Westera

Spelen met vuur in Grenslandmuseum

DINXPERLO/WINTERSWIJK - 'Spelen met vuur' is de titel die de expositie van kinderfornuisjes, die vanaf 28 september te zien is in het Grenslandmuseum aan de Markt in Dinxperlo. Winterswijker Henk te Brummelstroete verzamelt sinds een jaar of vijf deze fornuisjes en heeft er zo'n 250 in zijn bezit. Een deel van zijn collectie is vijf weken lang te bewonderen in het museum.

Door Verona Westera

"Ja, hoe kom je aan zo veel fornuisjes en keukentjes? Gewoon een beetje rond schooieren", lacht te Brummelstroete. "Het eerste keukentje heb ik zo'n vijf jaar geleden op de kop getikt en sindsdien ben ik me daar een beetje mee gaan bezighouden. Het is eigenlijk een hobby om een beetje te knutselen in de winter", legt hij uit. "Ik heb een ongeluk gehad met mijn pols en kan niet al mijn vingers meer goed gebruiken en ik heb MS." In de zomerperioden kan Henk zich prima vermaken in zijn tuin, maar voor de wintermaanden zocht hij wat te doen. "Ik heb een hang naar het verleden", aldus de Winterswijker. "Verder hou ik erg van koken, dus dat samen bracht me bij deze verzameling kinderfornuisjes." Tijdens een fair, vorig jaar, werd te Brummelstroete benaderd om een expositie in het Grenslandmuseum in te richten. "Ik ben nu alles in kisten aan het klaar zetten en aan het documenteren en labelen", aldus te Brummelstroete.

Het oudste exemplaar uit zijn verzameling is van rond 1850. "Sommige fornuisjes, van voor 1900, werken op hout en kolen, voor anderen is petroleum nodig, maar ik heb ze ook op stroom." te Brummelstroete heeft de fornuisjes in alle soorten en maten. Voor in een poppenhuisje, maar ook grotere exemplaren waarop gekookt kan worden. "Wat veel mensen niet weten, is dat deze fornuizen vroeger op bestelling van de familie werden gemaakt door de smid. Hij maakte voor de dochters in het klein het fornuis van thuis na, zodat de dochters des huizes daarop konden leren koken. Lang werden de fornuizen vaak niet gebruikt. Het gestook op hout of kolen binnen is geen pretje", lacht de verzamelaar.

De titel van de tentoonstelling verwijst niet alleen naar het spelen met het vuurtje in het fornuis. Spelen met vuur betekent ook gevaarlijk bezig zijn. Er zijn gevallen bekend van branden die ontstaan zijn door het fornuis. Uiteraard zorgde het inademen van de dampen van het stoken ook niet echt voor een gezonde situatie.

Verder is 'spelen met vuur' uit te leggen als spelen met een passie. En die passie heeft te Brummelstroete wel voor zijn verzameling. Hij is gefascineerd door het vakmanschap waarmee de kleine fornuisjes gemaakt zijn. Bij veel exemplaren uit zijn verzameling zal hij met liefde een passend verhaal kunnen vertellen. Belangstellenden kunnen een kijkje komen nemen vanaf 28 september in het Grenslandmuseum.

Meer berichten