Afbeelding

Randbericht | Bloemenindex

Algemeen Columns

Bloemenindex

Omdat ik het verstandig vind om alleen uitspraken te doen op basis van waarnemingen, die ik nauwkeurig vastleg, zal ik nooit zomaar wat roepen. Als ik opschrijf dat de hazelaar dit jaar veel hazelnoten produceert kan ik dat bewijzen. Ik raap de noten die op de grond vallen op en weeg elke week de opbrengst. Die is hoger dan vorig jaar.

Niet alles houd ik in getallen bij. Een enkele keer is het overduidelijk dat het jaar anders is als het vorige. Nog nooit heb ik meegemaakt dat de takken van mijn pruimenboompje naar beneden zakten, omdat ze te zwaar werden door de last van rijpe pruimen. Ook heb ik in mijn dagelijkse aantekeningen nooit opgeschreven dat de appelboom al in juli veel appels liet vallen. Niet omdat ze al vroeg overrijp waren, maar omdat de fruitboom te weinig water uit de bodem kan halen. Ook in de Wilhelminastraat is het droog geworden.

Sproeien? Daar doe ik niet aan. Rondom mijn huis ligt een kleine wildernis, waarin ik zo weinig mogelijk ingrijp. Laat de klimop het huis overwoekeren. Hoe mooi zal het zijn als de dakkapel en de ramen aan de zijkant helemaal niet meer zichtbaar zijn, omdat de klim- en kleefplant zich steeds verder heeft uitgebreid. Zou die zelfs de voorkant van het huis nog bereiken? Dat is de zuidzijde en die mag in deze tijden van extreme hitte een verkoelend groen scherm krijgen. Laat de lijsterbesspirea zich uitbreiden. Laat de teunisbloemen zich uitbreiden.

Toch constateer ik op basis van de wekelijkse aantekeningen in mijn notitieboekjes een verontrustende ontwikkeling. Het aantal vlinders, bijen, hommels en andere insecten daalt. De oorzaak? De droogte speelt ongetwijfeld een rol. Bestrijdingsmiddelen? Ik verdenk mijn omgeving er niet van dat ze die overvloedig gebruiken. Het moet ergens anders aan liggen. Na enig bladeren in de boekjes ontdekte ik de oorzaak. De bloemenindex is aanzienlijk gedaald.

De bloemenindex heb ik zelf bedacht. Ik stoorde mij er aan dat er in de winter vaak gezegd werd dat als er een voorjaarsbloeier al bloeide, dat dan alles vroeg was. Mooi, maar met hoeveel exemplaren? Eén bloem zegt niets, honderd iets meer. Daarom vermenigvuldigde ik de bloei van een soort langs een bepaalde vaste route, zoals die in mijn tuin, met de hoeveelheid bloemen per soort. Ja,die telde ik allemaal en dat noemde ik de bloemenindex. Die index was in 2013 in juli op zijn hoogst. Daarna heb ik nooit meer zo veel verschillende insecten bij huis gezien.

Wat te doen? Het is niet genoeg om de bloeiende vlinderstruik te koesteren in de beukenhaag. Die mag namelijk niet van voorbijgangers bloeien, die vinden dat daardoor de passeerruimte te smal wordt. Ze breken dan de bloeiende takken af. Er zijn veel meer bloeiende planten nodig en daarvoor is zon nodig. Mijn tuin is te schaduwrijk geworden. Daarom ben ik me nu aan het voorbereiden op een grote verandering. Alles wat schaduw veroorzaakt wordt verwijderd. Kastanje, hazelaars, appelboom, pruimenboom en vuurdoorn worden deze herfst omgezaagd. Daardoor komt er ruimte en licht voor vele bloeiende planten, die komend voorjaar worden geplant en ingezaaid. De bloemenindex zal daarna die van 2013 overtreffen.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant