De petitie tegen het zonnepark is aan de wethouder overhandigd. Foto: gemeente Winterswijk
De petitie tegen het zonnepark is aan de wethouder overhandigd. Foto: gemeente Winterswijk

Petitie tegen zonnepark aangeboden aan wethouder Zomer

Algemeen

Eerst andere mogelijkheden benutten, dan pas waardevolle landschappen gebruiken

door Bernhard Harfsterkamp

WINTERSWIJK - Nadat bekend werd dat er een plan was voor een zonnepark in het Arresveld, het gebied aan de boordwestkant van Winterswijk tussen streekziekenhuis en Rommelgebergte, kwam er al snel kritiek van omwonenden. Zij startten daarom op internet een petitie tegen het zonnepark en verspreidden ook in een deel van Winterswijk huis aan huis een pamflet, waarin werd opgeroepen de petitie te tekenen. Op maandag 29 juli werden 587 steunbetuigingen aangeboden aan wethouder Tineke Zomer van duurzaamheid.

Voorkom dat waardevol landschap te vroeg wordt opgegeven
De omwonenden vinden dat er voordat er een zonnepark in het Arresveld komt eerst andere mogelijkheden moeten worden benut. Daarbij kan worden gedacht aan zonnepanelen op de oude vuilnisbelten of op daken van de gebouwen op de bedrijventerreinen. Dat laatste ziet de gemeente ook als een kans en daarom is vorige week een campagne gestart om bedrijven te adviseren als zij zonnepanelen op hun daken overwegen. De omwonenden vinden daarnaast dat er landschappelijk minder kwetsbare gebieden zijn, die eerst in aanmerking zouden kunnen komen. "Voorkom dat waardevol landschap als het Arresveld te vroeg, en achteraf wellicht onnodig, wordt opgegeven", luidt de laatste zin van de petitie.

Minder hectares zonneparken nodig
Bij de aanbieding van de petitie zei Arjan van Unnik, die namens de omwonenden het woord voerde, dat de ambitie van burgemeester en wethouders om 50 tot 120 hectare zonneparken aan te leggen te hoog is gegrepen. Omdat volgens een raadsbesluit van juni 2017 de opwekking van duurzame energie buiten de gemeentegrenzen mee kan tellen voor de energievoorziening in de toekomst, zal 35 tot 50 hectare zonneparken voldoende zijn. Die opwekking buiten de gemeente betreft windenergie op zee, waarin wordt geparticipeerd. Van Unnik zei ook dat een zonnepark negatief is voor de pachters van de landbouwgrond en dat "minstens 70 direct aanwonenden" geen meerwaarde zien in het zonnepark. Daarmee zou niet zijn voldaan aan een van de toetsingscriteria, die de gemeente heeft opgesteld voor de aanleg van zonnevelden en zonneparken, namelijk dat er sprake moet zijn van participatie van omwonenden.

Petitie zal beslissing niet veranderen
Wethouder Tineke Zomer zei blij te zijn met de petitie, want het toont de betrokkenheid van de bewoners. Toch zei ze dat B en W een andere keuze maakt. Ze denkt dat het zonnepark aan alle criteria uit het toetsingskader voldoet. Dat zal blijken als er later dit jaar een principebesluit wordt genomen. Als dat positief is, kan de ontwikkelaar van het zonnepark Solar Century, een omgevingsvergunning aanvragen. De omwonenden kunnen dan hiertegen bezwaar aantekenen. Van Unnik hoopt dat de gemeente wil inzien, dat het voor een zonnepark in het Arresveld nog te vroeg is. De uitlatingen van de wethouder en de meerderheid van de gemeenteraad doen echter vermoeden, dat dit inzicht er niet komt. Daarom denken de omwonenden al na over vervolgstappen. Omdat er inmiddels al landelijk tot in de Tweede Kamer toe discussie plaats vindt of landbouwgronden en natuurgebieden wel gebruikt moeten worden voor zonneparken, is het niet uitgesloten dat hiervoor landelijk of provinciaal beleid zal worden ontwikkeld. Bijvoorbeeld Nationale Landschappen zouden dan, zoals ook al eens bij de discussie over windmolens is voorgesteld, gebieden kunnen worden, waar geen zonneparken komen.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant