Smaken en groenten van Achterhoekse bodem staan centraal, zoals deze boerenkool van Smits uit De Heurne. Foto: PR
Smaken en groenten van Achterhoekse bodem staan centraal, zoals deze boerenkool van Smits uit De Heurne. Foto: PR

Farm Food Family: start met foodevent

Algemeen

ACHTERHOEK - De Achterhoek beschikt over specifieke flora, fauna, landschappen, gewassen en producten en over gepassioneerde boeren, telers en producenten. Vooruitstrevende ontwikkelingen voor vraagstukken rond duurzaamheid, ketenvorming, circulariteit en verspilling zijn er in volle gang. Reden om iedereen bij de agro- en food-sector in deze regio te betrekken.

Food-designer Katja Gruijters verdiepte zich in de historie van streekproducten in opdracht van het Cultuur en Erfgoedpact Achterhoek. In dit pact werken negen gemeenten samen aan de identiteit en vitaliteit van de regio. Dat zijn Aalten, Berkelland, Bronckhorst, Doesburg, Doetinchem, Montferland, Oost Gelre, Oude IJsselstreek en Winterswijk. Haar bevindingen hebben geleid tot het project Farm Food Family, waarin negen activiteiten verspreid over negen gemeenten in een tijdsbestek van negen maanden zullen plaatsvinden.

Het verbindende thema is 'familie'. Dat verwijst natuurlijk naar 'naoberschap': het charmante Achterhoekse systeem dat mensen nog altijd aanmoedigt om een beetje naar elkaar om te zien. Katja Gruijters traceerde families van ingrediƫnten en gewassen. Elke familie koppelde ze aan een gemeente op basis van historische, inhoudelijke of agro-technische gronden. Zo ontstond een heuse 'farm food family', die het komende jaar in de spotlights staat en jongeren, ouderen, inwoners, bezoekers, consumenten, producenten, scholieren, studenten en vakspecialisten door middel van evenement en workshops bij elkaar moet brengen.
Op 29 september, aan het einde van de oogstmaand, vindt de aftrap plaats bij het DRU Industriepark in Ulft. Daar worden negen installaties gebouwd, waarin iedereen kan kennismaken met elk van de gemeentelijke gewas- en productfamilies.
Vanaf oktober worden de installaties hergebruikt in een foodtour door de Achterhoek met een stop in elke gemeente. Overal krijgt iedereen de kans om de eigen gemeentelijke food-familie te verkennen. Door samen te plukken, te koken, te onderzoeken, te experimenteren of te eten. In een workshop of een proeverij op een bijzondere locatie. Bij een bedrijf, in een schuur, op een akker of in een boomgaard.
Er wordt nauw samengewerkt en afgestemd met professionals uit de agro en food sector. Zo zal dit project als opmaat fungeren voor Achterhoek Food, het platform dat de samenwerking versterkt tussen alle partijen, die zich bezighouden met het produceren van voedsel.


www.farmfoodfamily.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant